Ivo Pospíšil
11. března 2017 • 22:37

Koukalová se rvala jak královna. Laura ji ale sesadila právem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už nebylo kde brát. Síly došly. A naopak její hlavní soupeřka dál létala po trati, takřka bez chyby ničila všechny terče, až si zajistila tři závody před koncem sezony Velký křišťálový globus. Zcela zaslouženě! Laura Dahlmeierová prožila sezonu, s níž psala historii a prohrát s ní v téhle formě a síle není pro Gabrielu Koukalovou žádná ostuda. Naopak trůn hájila naplno, jak se dalo.



Byla jedinou biatlonistkou, která mimo ní stanula v čele SP. Byla jediná, která na mistrovství světa alespoň narušila její absolutní vládu a sebrala ji zlato ze sprintu. Byť i ona nakonec jejímu děsivému tempu podlehla. Až bylo neskutečné, jakým stylem si Laura Dahlmeierová letos doletěla pro trůn královny SP a jak s tím nakonec nic nezmohla ani statečně bojující Gabriela Koukalová.

Už ten výčet dosavadních úspěchů 23leté Němky je těžko uvěřitelný.

Velký globus za SP, malý globus za vytrvalostní závody, malý globus za štafety (tady byly Němky vůbec vítězné ve všech pěti závodech), 10 výher v závodech SP, 17 pódií v závodech SP. Anebo 5 zlatých a 1 jedna stříbrná medaile z MS, čili bilance, kterou doposud nedokázali poskládat ani Ole Einar Björndalen nebo Martin Fourcade.

Laura Dahlmeierová prostě tuto sezonu psala dějiny.

Navíc skvěle rozvrhla strategii a síly. Cestování, necestování – Korea, Nekorea i tam po MS vítězila a stejně silná byla i po návratu do Finska. Zatímco Koukalová, která už před sezonou upozorňovala, že kvůli zdravotním potížím nenatrénovala tolik, co chtěla a v závěru sezony, ji může dojít, už síly těžko hledala.

Česká biatlonistka ale i tak zaslouží za tuto sezonu jen pochvalu a nemá se za co stydět. Ve svých hlavních cílech uspěla: Vyhrála závod před domácími fanoušky v Novém Městě na Moravě, brala tři medaile z MS, čtyři první místa ze SP a byla tou nejvážnější soupeřkou jinak nezastavitelné německé rakety. Rvala se jako správná královna hájící trůn. A to není málo.

Navíc to nemusí být ani naposled, kdy se ty dvě potkávají v přímém boji o velké úspěchy a nemusí tím být myšlená chystaná vřava na příští olympiádě. Teoreticky je Češka totiž stále ve hře v boji o malý globus ze sprintu, ze stíhacího závodu… a hlavně, stále hratelný rozdíl 11 bodů je mezi nimi v závodech s hromadným startem (zde také zatím vede Dahlmeierová).

Ten bude gradovat v poslední den celého SP – příští týden v Oslu. Bude to tedy zase Koukalová, kdo jinak poruší tak absolutní suverenitu letošní čerstvé královny?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud