Ivo Pospíšil
4. září 2017 • 20:38

Čeští basketbalisté dostali na ME druhou šanci. Ať ji teď využijí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Místo jistého postupu do osmifinále ME se optimismus zabořil do země. Prohra s Maďarskem vystavila český tým jasné matematice: Porazit v úterý rtuťovitou Černou Horu. Jestliže byl Ginzburgův tým proti Maďarům v pozici mírného favorita, pak v tomhle bude přesně tak velký outsider. 



Pro tým, který doplácí na řadu omluvenek, byl nicméně duel v pondělí nehezkou lekcí. Maďaři v čele s nezastavitelným Ádámem Hangou přistoupili k duelu tak, že jste jim od první chvíle věřili, že mají nůž na krku. Živelným temperamentem české hráče zastínili a ti místo toho, aby si zajistili už přímý let na osmifinále do Istanbulu, ocitli se v nepříjemné situaci.

Je to o to smutnější, neboť bylo už před turnajem takřka jasně dané, že právě přes Maďary a Rumuny povede cesta dál. Když ale přišly klíčové zápasy, Češi v nich byli úspěšní jen na půl.

Cesta do osmifinále tak nyní vede jen po kamenitém srázu, kde už každá další chyba může znamenat definitivní pád.

Musí porazit Černou Horu nebo doufat, že Rumuni porazí Maďarsko o 10 až 17 bodů.

Černá Hora je navíc soupeř, který není v oblíbenosti českých reprezentantů kdovíjak vysoko. Už jen kvůli vysokým pivotům, z nichž je největší hrozba Nikola Vučevič (hvězda Orlanda Magic z NBA), kterému zdatně pomáhá jen o něco menší Bojan Dubljevič.

Bude to sice slabší odvar bratrů Gasolů, ale i tak další perná šichta pro Martina Peterku, Martina Kříže nebo Kamila Švrdlíka. Navíc s vědomím, že neúspěch proti nim už nebude mít tak smířlivé dopady jako proti Španělsku.

Na druhou stranu, i přes tuto prohru, přichází alespoň pro Česko druhá šance, neboť kdyby v pondělí Černohorci porazili Chorvaty (a že k tomu nebylo daleko, prohráli jen o čtyři body), musel by už Ginzburgův tým porazit oba své další soupeře.

Kdo tedy může na tomto turnaji, kde je v ostatních skupinách složení ještě nadupanější, říct, že tu možnost na opravu dostal? Teď se ji jen chopit!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud