Ivo Pospíšil
11. ledna 2018 • 08:10

Biatlonisté drží slovo. Lednový vzestup je příslibem k olympijským hrám

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Špatný prosinec v jejich podání je definitivně zahlazen… a čeští biatlonisté ukázali, že umí držet slovo. Včerejší hromadná invaze do top 10 byla nejen potvrzením jejich vzestupu po novém roce, ale i důkazem realizace jejich plánů, kdy již dříve ujišťovali, že formu směřují hlavně na únorový vrchol – olympijské hry v Pchjongčchangu.



Tímto výsledkem dodali uklidnění nejen sobě, ale i fanouškům, kteří už mohli po špatném vstupu do sezony propadat skepsi. Lednový vzestup českých biatlonistů korunovaný středečním vytrvalostním závodem v Ruhpoldingu a trojnásobným obsazením v nejlepší desítce (mimochodem v tomhle to byl nejúspěšnější český mužský závod v novodobé historii) naznačil, že se s nimi musí nejen dál počítat, ale i že příprava může jít, jak si plánovali.  

Už v prosinci avizovali, že směřují formu hlavně na olympiádu – byla výzva těmto slovům dostát a v lednu ukázat, že se výkony zlepšují. To ale nyní dokázali.

Ať už Michal Krčmář trénoval v Jablonci pod šéftrenérem Rybářem, ať už Michal Šlesingr léčil koleno a trénoval od Michaelem Málkem, nebo ať už Ondřej Moravec trénoval individuálně v Rakousku, forma začátkem nového roku začala stoupat.  

Čeští biatlonisté navíc zrychlili nejen v běhu, ale i zpřesnili střelbu, kterou se snažili právě během pauzy vypilovat. Takový závod jako ve středu navíc potřebovali i pro psychiku.

Stříbrný Ondřej Moravec, vítěz Martin Fourcade a bronzový Johannes Bö na stupních vítězů po vytrvalostním závodě na 20 km v RuhpoldinguFoto Petr Slavík/Český biatlon

Bylo by sice příliš odvážné nyní očekávat tuhle salvu pravidelně, navíc je čeká ještě neoblíbená Anterselva, nicméně dostali ujištění, že to v nich je a že se mohou mezi elitou opět prosazovat.

Jen se ale tedy znovu ukazuje, jak je v biatlonu ošidné dělat předčasné závěry. Nezapomínejte navíc na nepsané pravidlo, jak takový Ondřej Moravec má vůbec patent v přípravě na velké akce.

Otázka nyní je, jak dál formu držet, případně ještě více doladit právě do olympiády. Volba přípravy v kazašských Almatech je důkazem, že se poučili z minulého roku a odletem 25. ledna vsadili nejen pro prostor na trénink, ale hlavně časovou aklimatizaci.

Přičemž aktuální výsledky rovněž znamenají určité světlo, že by i případně bez Gabriely Koukalové (ta má své stanovisko ohledně svého startu na olympiádě oznámit zřejmě příští týden) nemuseli být na olympiádě bez reálných šancí na medaili.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud