Ivo Pospíšil
7. září 2018 • 18:22

Lepší časy pro biatlon? Dahlin i Hamza představují změnu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to velký úspěch české diplomacie i šance pro světový biatlon. Zvolení Jiřího Hamzy na post viceprezidenta IBU může být právem vnímáno jako poptávka po jiném kurzu Mezinárodní biatlonové unie, která se pod vedením dřívějšího šéfa Anderse Besseberga topila v posledních letech ve skandálech. Naopak Hamza i nový šéf IBU Olle Dahlin jsou představitelé změn.



Ještě před začátkem kongresu Jiří Hamza upozornil: „Bude to střet dvou světů. Buď ukážeme sílu se změnit, nebo prodloužíme agonii.“ Po pátku se zdá, že se Mezinárodní biatlonová unie (IBU) vydala po nové cestě ke změnám.

Hned dopoledne (byť poměrem 28:20) se zamítl Rusku (potrestané po dopingových skandálech) návrat k plnohodnotnému členství (zůstává provizorní), přičemž na to členové zvolili za nového šéfa Švéda Olleho Dahlina, k němuž na pozici viceprezidenta připojili i Jiřího Hamzu.

Šéf českého biatlonu Jiří Hamza je prvním místopředsedou mezinárodní unie IBU
Šéf českého biatlonu Jiří Hamza je prvním místopředsedou mezinárodní unie IBU

Neobešlo se to bez komplikací. Ještě před začátkem došel na IBU anonym, v němž byl Dahlin obviňován za údajné uplácení malých zemí a Baiba Brokaová zase z vazeb na Rusko a to, že v Lotyšsku nedostala bezpečnostní prověrku.

Samotné volby pak i proběhly za zavřenými dveřmi.

Nakonec však jednoznačným poměrem 39:12 vyhrál 63letý Švéd. Představoval hlavní symbol změny, stejně jako později Hamza, který byl i v posledních letech mezi čelními představiteli IBU vnímán za své názory za jakousi černou ovci.

Tohle je tedy bezpochyby šance jak strhnout kurz IBU jiným směrem, než jaký byl v posledních letech za vlády Anderse Besseberga, který je nyní podezřelý z korupce a krytí dopingu. Přičemž pro Česko je to též velký úspěch na diplomatickém poli a důkaz, že jeho hlas sílí nejen na závodních tratích. I to může do budoucna přinést určité výhody.

Kongres navíc ještě nekončí. V neděli se bude například hlasovat o pořadateli MS 2023, kde bude stát Nové Město proti německému Oberhofu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud