Jakub Dvořák
3. ledna 2019 • 18:30

Internacionalizace Sparty nekončí. Rosický vydal skeptikům jasný vzkaz

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bylo, je a bude to velké téma. Internacionalizace Sparty? Blbost. Hrajte s Čechy! Volají mnozí experti, bývalí hráči Letenských i fanoušci. S nástupem nového sportovního ředitele Tomáše Rosického očekávali změnu. Jenže „Malý Mozart“ ošlehaný německou a anglickou kulturou vyslal do éteru jasný vzkaz: „Cizinec jako takový pro Spartu není problém,“ čímž naznačil, že klub bude i nadále lovit hráče za hranicemi. A lehce si tím rýpl do zaprděného českého rybníčku.



Dlouhé roky hrál v Dortmundu, okusil multikulturní atmosféru kabiny v Arsenalu, kde na lavičce seděl francouzský kouč a základní jedenáctka rozhodně nebyla složena jen z Angličanů. Otázka tedy zní, proč by měl nyní člověk, jenž celou kariéru v podobném duchu působil, přijít na Letnou, prásknout do stolu a říct: Nechci cizince!?

Často zaznívá jako protiargument, že česká kabina, mentalita a prostředí je něco zvláštního a cizinci se sem prostě nehodí.

Příklady Wilfrieda Bonyho, Edina Džeka, Mickaela Tavarese či Leonarda Kweukeho ukazují, že s dobrou prací s cizinci se dá získat se dá získat sportovní i finanční jackpot.

Důležité si je také zodpovědět, kde by Sparta byla, pokud by neměla na hrotu Benjamina Tetteha? Pokud by Nicolae Stanciu nebyl tak produktivní a pokud by ji v brance několikrát nepodržel Florin Nita?

Ano, nejspíš v několika případech nevsadila na správné typy, nevyvážila úměrně počet cizinců v kabině, ale rozhodně to ještě neznamená, že bude hrát jen s hráči, kteří mají český pas. Česká mentalita v tomto ohledu působí skutečně zvláštně.

Ostatně Rosický to ilustroval na příkladu působení italského trenéra Andrey Stramaccioniho.

„Kamkoliv jsme s trenérem Stramaccionim přijeli, tak mu všichni brutálně nadávali. Někdy i členové realizačního týmu soupeře. Přitom on se ke každému vyjadřoval s velkým respektem,“ kroutil hlavou a s jeho větami můžeme směle pokračovat…

„Tohle já nechápu. Když se podíváte, kam se celá situace hrne, že hlavním problémem jsou cizinci. Ano, jsou problémem, ale protože jich máme v týmu spoustu. Kostra by měla být česká, bez debat. Podívejte se však na český fotbal v kostce. Kolik máme trenérů v zahraničí? Jak se daří českým hráčům v zahraničí a kolik jich tam hraje?“

„Mají tam obrovské problémy, jakmile jdou ven. Tak co si tady chráníme? V čem jsme tu speciální, že tu nechceme cizince?“

Až následující měsíce ukážou, jak se reorganizace Sparty pod Rosickým povede a jak se podaří vytvořit z několika zahraničí partiček a Čechů skutečný tým. Ale vystavit embargo na posily z ciziny, jen aby česká veřejnost byla spokojená, je podle mě zpátečnické myšlení.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud