Jakub Hlaváč
30. listopadu 2017 • 13:42

Vyšlete na olympiádu akademiky. Bude to lepší

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympiádě hrozí fraška. Může být bez hokejistů z NHL. Může být bez hokejistů z KHL… Opravdu pouze hrozí? Fraška už je to nyní. Sport je na tomto podniku daleko, daleko za politikou a penězi. Bohužel. Duch pěti kruhů „velkých“ sportech mizí do ztracena. Uznávám, není to velký objev. Spíše povzdech.



Tak si to pojďme shrnout. Nejprve se cukla NHL. Vadilo jí, že nedostane od pořadatelů žádné finanční kompenzace. Že měsíční akce naruší jízdní řády a sebere část sezony, kdy je hokej v Severní Americe nejvíc sexy.

Že jde jen a jen o peníze (a nevím, jestli to lze lize vyčítat) pouze potvrzují náznaky, že do Číny v roce 2022 se hráči této soutěže opět vypraví. Musí být jejími ambasadory při snaze proniknout na trh této ekonomické velmoci.

Případ KHL je pro změnu z velké části politický (a z menší ekonomický). (Nejen) ruský doping musí být ve sportu stále mimořádné téma. Na stejné úrovni, jako manipulování výsledků. Takže pokud ho rusové systematicky používali v biatlonu a dalších olympijských sportech, musí pykat.

Nic není trapnějšího (a smutnějšího), než zpětné vracení medailí, měnění pořadí. Pokud chování Rusů a dalších nezmění nic jiného, než kolektivní vina, pak k ní bohužel musí olympijské hnutí sáhnout. A hokej by měl jít příkladem.

Tedy pokud se vrátíme k tomu, že má být zachována nějaká olympijská myšlenka. Jsou to právě hokejisté, kdo Hry do mnoha zemí „prodává“. Ale jsou to také hokejisté, kdo mají daleko více možností vyniknout než bobisté, běžkaři, akrobati…

Upřímně. Pokud by celá situace zašla do extrému a do boje šly pouze amatérské výběry složené ze studentů, nevadilo by mi to. Ba naopak. Chtěl bych vidět jejich hrdost, radost ze hry. Ne kvůli milionům za televizní práva. Ne kvůli budoucím smlouvám. Ale kvůli sportu.

A třeba by zazpíval hymnu nejen rozhodčí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud