Jan Jaroch
8. března 2016 • 05:00

Šarapovová jako Agassi? Ne. Je fajn, že platí padni komu padni

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trest ve výši až čtyři roky může dostat Maria Šarapovová za pozitivní dopingový test. Co udělala špatně? Neklikla na odkaz s aktualizovaným seznamem zakázaných látek, který od Mezinárodní antidopingové agentury (WADA) obdržela loni 22. prosince a nezjistila tak, že látka meldonium, jíž užívá posledních deset let, je od ledna nově postavená mimo zákon.



Kdyby nešlo o tak vážnou věc, byla by tahle situace až úsměvná. Šarapovová nemá pouze vlastní tým, ale celý aparát lidí, který se stará o její kariéru i obchodní záležitosti. Po deset posledních let je nejbohatší sportovkyní světa a může si dovolit veškerý servis. Kdo jiný už si má tyto věci ohlídat, když ne právě ona?

Fakt, že tenistka s pověstí perfekcionistky zanedbala základní povinnost při své práci, ale také ukazuje, jak povrchně se ještě dnes i ti nejlepší sportovci starají o svá těla a věci s tím spojené.

O nekalých úmyslech při jednání Šarapovové lze pochybovat, to však není omluvou. Barbora Strýcová také neužívala prostředek pro hubnutí, aby si pomohla ke zlepšení sportovního výkonu a musela přijmout šestiměsíční distanc. Marin Čilič za podobné nedorozumění, kdy mu vlastní matka omylem koupila jiný a kontaminovaný přípravek, dostal devět měsíců, než mu arbitráž zmírnila trest na čtyři. Dá se čekat, že soudci budou zřejmě shovívaví i v případě tenisové ikony Šarapovové.

Ta měla vše výborně připravené. Nečekala, až o jejím případu bude informovat Mezinárodní tenisová federace (ITF), ale sama ho předložila. Nevymlouvala se, věcně vysvětlila problém, omluvila se a přijala zodpovědnost. Dokonalé PR. A stejně silný bude nepochybně i tým jejích právníků.

I tak se musí připravit na to, že její jméno teď bude vláčeno nepříjemnou situací a značka Šarapovová utrpí. Kvůli naprosto hloupému a zbytečnému opomenutí.

Musím se omluvit Barboře Strýcové, jíž před lety rozlítila má poznámka, že její selhání bylo případem pro Chocholouška. V porovnání se Šarapovovou a jejím zázemím se případ české bojovnice co do míry absurdity nedá vůbec srovnat.

Tenisté však rádi hledají i na nejtěžších situacích něco pozitivního. Zkusme to také. Šarapovová je největším tenisovým jménem, jež kdy uvízlo v dopingových sítích. Tenisové vedení jasně ukázalo, že jsou pryč ty časy, kdy se přikryl prokázaný doping Andre Agassiho a zřejmě ne jen jeho.

Dnes se musí jet podle filozofie padni komu padni. A to je fajn.

Maria Šarapovová na mimořádné tiskové konferenci, kde oznámila pozitivní dopingový test na tenisovém Australian Open
Maria Šarapovová na mimořádné tiskové konferenci, kde oznámila pozitivní dopingový test na tenisovém Australian Open

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud