Jan Jaroch
6. ledna 2019 • 17:00

Stárni jak Federer. I Berdych může zpět do špičky, ještě není odepsaný

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krok do neznáma dělal Tomáš Berdych, když jako držitel volné karty vstupoval na kurt v katarském Dauhá. Návrat po půl roce tenisového nicnedělání je největší výzvou jeho dráhy. Borec, jenž měl svou kariéru postavenou na vytrvalosti a železném zdraví, najednou začíná od nuly. Kdo zná tohohle perfekcionistu, jemuž vadí každičké vybočení z rutiny, dovede si představit, jak moc velký nezvyk to pro něj musí být.



Respekt z návratu je veliký. Mladí vlčáci se na túře utrhli z řetězu. Stačí se podívat, jak se víc než rok soužil po operaci kolene Stan Wawrinka. Andy Murray netuší, zda ještě někdy bude kvůli operované kyčli hráŠetřit čem, jakým býval, a jak dlouho ho ještě uvidíme na kurtech. Jo-Wilfried Tsonga je 239. na žebříčku. I Novak Djokovič byl loni zpočátku comebacku na odpis.

I proto Berdych v půlce září tvrdil. „Byť pomalu, mladí už se konečně derou nahoru. Je jich víc a víc. Netuším, co se stane, i když budu fit a nachystaný. Těžko odhadovat. Podívejte se na Murrayho, jak se trápí. Pořád je skvělý tenista a teď má po operaci velké problémy. I já musím stát nohama na zemi. Ale věřím, že čistá radost z tenisu mě může dostat na vlnu a k nějakému výsledku. Momentálně jsou mi tituly hodně vzdálené, ale nebudu jezdit na turnaje jen se zúčastnit.“

To ještě netušil, že se vrátí skoro po federerovsku. Přišel, viděl a hned téměř zvítězil. Dobré zprávy, které o něm šly po vydařené přípravě, již zvládl v Monte Carlu i v Česku do puntíku bez bolesti zad, potvrdil na sto procent. Chlap, co ještě v půlce října netušil, zda ještě někdy bude hrát tenis, se u Perského zálivu dostal na jeden set ke čtrnáctému titulu kariéry. I přes druhé místo velký happy end.

Tomáš Berdych se hecuje ve finále turnaje v Dauhá proti Roberto Bautistovi
Tomáš Berdych se hecuje ve finále turnaje v Dauhá proti Roberto Bautistovi

Vždyť bez viditelných obtíží vydržel pět utkání v šesti dnech, celkem osm a půl hodiny zápasového zatížení, které v tréninku nenasimulujete. Ač je přihlášený následující týden na turnaj do Aucklandu, zcela jistě ho Berdych vypustí. Šetřit se, být trpělivý, i to jsou základy úspěšného comebacku, k němuž udělal další krok.

Nikoliv první, ten položil již v přípravě. Nový kondiční trenér Marek Všetíček ho učí novému stylu běhu a chválí učenlivost třiatřicetiletého veterána stejně jako jeho vervu do práce a profesionalitu. Tenisový kouč Martin Štěpánek je podepsaný pod druhou viditelnou změnou. Ve svém věku a po vleklých potížích se zády nemůže Berdych zdlouhavě pobíhat za základní čarou a na každý fiftýn se nadřít. Až nyní začal dramaticky víc nabíhat na síť a ukazuje, že má nejen sílu, ale taky dost šikovné ruce.

Takto svou hru nakonec upravili s postupujícím věkem i Roger Federer a kupa dalších. Za víc než půl roku bez zápasů si Berdych odpočal, vyčistil hlavu a má ze sportu opět radost. Vždyť celých předchozích šestnáct let, co je profíkem, se skoro nezastavil. V dnešní situaci už navíc není pod tlakem. Může, ale nemusí. I s takovým vědomím se hraje jinak.

Se svým horším žebříčkem se musí Berdych připravit na špatné losy. Pokud něco zásadnějšího neuhraje na Australian Open, vypadne velmi pravděpodobně ze stovky. Pokud bych měl ale tipovat, řekl bych, že na konci roku, když zdraví dá, může být zase zpátky v top 20. Tenhle chlap ještě není odepsaný.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud