Jan Malý
27. listopadu 2015 • 15:56

Fotbalová Plzeň jako popelka střední Evropy? To už neplatí

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když v sezoně 2013/2014 potřetí za sebou postupovala Plzeň do základní skupiny jednoho z evropských pohárů, z toho podruhé do Ligy mistrů, měla nakročeno na pozici nejlepšího klubu ve středoevropském regionu (samozřejmě mimo Německo). Po následných dvou slabých vystoupeních v Evropě mají Západočeši k tomuto označení hodně daleko.



Tři proklouznutí za sebou do základní skupiny evropského poháru, v tom se před dvěma lety Plzni nemohl rovnat žádný klub z Polska, Rakouska, Slovenska a dalších srovnatelně fotbalově významných zemí ve střední Evropě (vyjma Německa). Po dvou letech je vše jinak.

V loňské sezoně vyprovodila Viktorii v předkole z Evropské ligy rumunská Ploješť. Letos Západočeši nejprve vypadli z bojů o Ligu mistrů s Maccabi Tel Aviv, pak si sice renomé napravili postupem do základní skupiny Evropské ligy, ale v ní si z dosavadních pěti zápasů připsali jen jednu výhru, zbylé mače prohráli.

Za poslední dva ročníky tak Plzeň počítá jeden postup skupinové fáze a celkovou bilanci v pohárech včetně předkol: 11 zápasů, 4 výhry, 1 remíza a 6 proher. V tomto ohledu se najdou v regionu výrazně úspěšnější celky.

Kdo například Plzeň předčil? Legia Varšava si zahrála základní skupinu Evropské ligy v obou sezonách, loni došla do vyřazovací fáze a její celková bilance zní: 25 utkání, 16 výher, 2 remízy, 7 proher.

I další týmy s jednou účastí v základní skupině jsou na tom lépe. Třeba slovinský Maribor, který si v loňské sezoně zahrál Ligy mistrů, počítá za zmíněné dva ročníky 14 zápasů, 4 výhry, 6 remíz a 4 porážky.

Rapid Vídeň, jenž za sebou ve skupině nyní Plzeň nechává, má jeden postup a bilanci 11 utkání, 5 výher, 3 remízy a 3 porážky. Nebo Slovan Bratislava odehrál 18 utkání, z nichž 7 vyhrál, 3 remizoval a 8 prohrál a před rokem dokázal postoupit až do play off Ligy mistrů, z nějž se pak přesunul do základní skupiny Evropské ligy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud