Jan Malý
7. února 2019 • 16:40

Alternativa za Škodu, neznalost Trpišovského. Proč by se Doležal (ne)hodil Slavii

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ta zpráva ve středu leckoho překvapila. Slavia chtěla z Jablonce na hostování útočníka Martina Doležala jako případnou kompenzaci za své hráče, kteří by odešli pomoct severočeskému klubu. Jablonec během čtvrtka vydal prohlášení, že osmadvacetiletý forvard v jeho kádru pro jaro zůstane. Přestupové okno však v Česku potrvá ještě dva týdny a stát se může leccos. Mělo by hostování Doležala ve Slavii smysl?



Martin Doležal má smlouvu v Jablonci už jen do konce sezony, na novém kontraktu tam se zatím nedohodl. Vypadá to tedy, že jaro pro něj bude příležitostí ukázat se. A pro léto by se mohl coby volný hráč stát atraktivním hráčem na trhu.

Slavia by s ním víc než na půl roku za současné konstelace jen těžko počítala, už nyní je v jejím kádru veliká konkurence, navíc by se měl dát zdravotně do kupy Stanislav Tecl a v létě přijde do Edenu Júsuf z Bohemians, jehož červenobílí už v zimě koupili. Co by tedy Slavii potenciální angažování Doležala přineslo a v čem by naopak bylo riziko?

Urostlý útočník by byl dobrou alternativou za kapitána Milana Škodu , jenž je jednak náchylný ke zraněním a jednak si v náročném programu, který „sešívané“ čeká minimálně v úvodu jara, bude potřebovat odpočinout. Doležal je bijec do vápna a hodil by se Slavii hlavně v zápasech, kdy bude mít velkou územní převahu.

Jablonecké kladivo navíc mělo velmi slušný podzim. Doležal byl nebezpečný a produktivní, v lize vstřelil osm gólů a připsal si pět asistencí, trefil se i v derniéře v Evropské lize na půdě Dynama Kyjev. Díky svým výkonům se vyšvihl až do reprezentace. Takže má formu.

Navíc pro slávistického Jindřicha Trpišovského je mementem zkušenost z podzimu, kdy měl nejprve v útoku pestrý výběr a po vlně zranění skoro nevěděl, koho na hrot vyslat. Slavia se chová v případě Doležala pragmaticky, pokud by měl přijít, tak jako součást hráčské výměny. Červenobílí by tak za hráče, které tolik nepotřebují, vyztužili post, kde cítí rezervy.

Minusy? Je otázkou, zda by byl pro Slavii tou okamžitou posilou, jak by si od něj slibovala. Těžko říct, jestli by ihned dokázal plnit vše, co od útočníka kouč Trpišovský vyžaduje. Prakticky každý hráč, který se s jeho metodami předtím nesetkal, se s nimi musí seznamovat a zvykat si na ně. A to není snadné a Doležal by musel zapadnout okamžitě. Trpišovský chce, aby se útočníci na hřišti úplně vyždímali, agresivně napadali, byli hodně v pohybu. Zvládl by to Doležal?

Dalším rizikem je, jaký dopad by měl případný příchod jabloneckého útočníka na kádr Slavie. Už takhle se v něm udržuje obří konkurence, Trpišovský může nyní postavit dvě jedenáctky a ještě by se na některé kvalitní hráče nedostalo. Už takhle bude pro slávistického kouče složité rozkládat zátěž na hráče tak, aby se někdo necítil odstrčený a nezpůsobil tím třeba i problém v kabině. Doležal by sebral minuty na hřišti někomu jinému.

Kádr vypadá výborně, pochvaloval si Trpišovský. Potvrdil zájem o Doležala
Video se připravuje ...

Jablonecký útočník Martin Doležal v radostném objetí s koučem Petrem Radou
Jablonecký útočník Martin Doležal v radostném objetí s koučem Petrem Radou

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud