Jiří Vítek
17. září 2018 • 11:38

Nečasovi nástupci? Pro Kometu zatím plán B, má nejstarší tým v extralize

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ze dvou zápasů mají šest bodů, o mistrovské kocovině nemůže být řeč. Jenže Kometa je úřadující mistr nejen v extralize dospělých, ale i juniorů. Dopad na áčko? Zatím nulový. Obhájce Masarykova poháru vstoupil do nové sezony s nejstarší sestavou ze všech mančaftů a nahrává potřebné body. Pak možná dostanou šanci i mladí.



Věkový průměr 29,45 let, v sestavě celkem jedenáct třicátníků. A to ještě chybí Martin Erat. Kometa patří v nové sezoně k nejzkušenějším týmům nejen z hlediska zisku posledních dvou titulů.

U klubu, který se honosí tím, jak chce dávat šanci mladým hráčům, byste čekali zapojení jednoho či dvou juniorů. Hráči jako Dalimil Mikyska, Jan Süss či Karel Plášek vyhráli na jaře juniorskou extraligu a v přípravě ukázali, že stíhají i na dospělé úrovni.

„Naše juniorka vyhrála titul a já bych hrozně rád zapracoval mladé. Máme samozřejmě rozjednané hráče, uvidíme, co se povede za posily. Ale když se nepovedou posily, tak budou hrát zkrátka mladí,“ líčil na jaře po zisku titulu Libor Zábranský.

Posily se povedly, což není překvapením. Kometa táhne, hráči si chtějí na konci sezony sáhnout na pohár a cítí, že z Brna vede nejkratší cesta. Místo zmíněných talentů tak v prvních dvou kolech nastoupili nové tváře Mikuš, Köhler či Kašpar.

Ačkoliv z Brna často zní hlasy, že chtějí hrát s mladými, po odchodu Martina Nečase jsou spíše součástí záložního plánu. Zaskočí při venkovních zápasech Ligy mistrů, kam Kometa nebere klíčové hráče kvůli obavám z případných zranění, ukážou se v přípravných zápasech.

Úvod extraligy ale patří mazákům. Na ty se dobře kouká, vedle radosti divákům by měli ale předávat také zkušenosti mladším hráčům. Nejen při tréninku, ale také v zápasech, v nichž jde o body do extraligové tabulky.

Už v minulé sezoně hrály v Brně prim zkušenosti. Zatímco v ročníku 2016-17 se vedle Nečase dostali na metu patnácti zápasů další čtyři junioři, při cestě za obhajobou byl na druhém místě v počtu odehraných zápasů Tomáš Havránek se šesti starty.

Nejde ale jen o Kometu. V úvodních dvou extraligových kolech nastoupilo pouze pět hráčů ročníku 1999 a mladších, přičemž plzeňský Jakub Pour naskočil pouze na jedno střídání. A takový Jaromír Pytlík oba zápasy proseděl na vítkovické střídačce.

Jaký to kontrast oproti skandinávským zemím. V nejvyšší švédské lize poslaly kluby v úvodním kole do hry 22 juniorů, ve Finsku jich mají po dvou zápasech ještě o pět víc.

Právě do dvou zmíněných zemí odešla v létě čtveřice mládežnických reprezentantů. Zkuste hádat, proč asi?

Hokejisté Komety se radují z vítězné trefy utkání proti Plzni, kterou vstřelil Lukáš Nahodil
Hokejisté Komety se radují z vítězné trefy utkání proti Plzni, kterou vstřelil Lukáš Nahodil

SESTŘIH: Kometa Brno - Plzeň 3:2. Kometa sekla Plzeň, vítězství zařídil Nahodil
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud