Květoslav Šimek
29. prosince 2018 • 09:48

Výtiskova zápasová tisícovka? Místo oslavy je nedůstojný guláš

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Gratulujeme, máš 1000 ligových zápasů! Hlásí vítkovický klub hrdě jubileum svého odchovance Jana Výtiska. Z ochozů na něj fandové mávají transparentem s nápisem: „Vyply 1000. Jako kus železa!“ Výstižné. Málokterý z hokejistů schytal v kariéře víc ran pukem, než nezničitelný bojovník z Ostravy. Co zápas, to modřina. V lepším případě.



Jenže ouha. Sorry, Honzo, musíš si ještě 16 zápasů počkat, protože barážové zápasy se do oficiálních statistik svazu a Tipsport extraligy nepočítají. A místo oslavy je najednou nedůstojný guláš. Vítkovičtí už mají nachystaný dres s číslovkou 1000 a v příštím domácím duelu ji také Výtiskovi předají. Mediální prezentace v televizi a novinách? Nulová, protože oficiálně Výtisk přece tisíc ligových zápasů nemá...

Sedmatřicetiletý obránce Jan Výtisk odehrál za Vítkovice, Spartu, Karlovy Vary, Plzeň, Třinec a Liberec dohromady 984 extraligových zápasů. Dalších šestnáct si připsal v baráži o udržení mezi elitou za Vítkovice (1999/00) a Liberec (2012/13). Pokaždé šel do baráže „z vrchu“, hrál ji tedy za extraligový tým, pokaždé v ní uspěl. Do statistik se mu ale jako ligové zápasy nepočítají.

Když se to tak vezme, jaký je rozdíl v barážovém boji o udržení elitní soutěže od finálových bitev v play off? Emoce jsou vyšroubované stejně, jde o všechno. Žádný pouťák pro žízeň. Další ze zápasů v extraligovém programu. Ano, dá se pochopit, že prvoligovým hráčům bojujícím v prolínací soutěži o postup mezi elitu, se ligové zápasy nepočítají. Logicky, ještě v ní nejsou. Ale extraligoví borci v baráži přece bojují stále v extraligových barvách.

Samotný Výtisk nad tím mávne rukou. Tisíc dnes, nebo v únoru? To je jedno. Z celkového pohledu je ovšem takové handrkování spíš ostuda. Jaký má mít soutěž historický kredit, když se o čísla a statistiky nedá opřít? A když se na ně klub i liga dívají každý jinak.

Možná by se zástupci APK mohli soustředit na podobné nesrovnalosti a zádrhely. Než řešit, jestli Radek Duda může, coby stále aktivní extraligový hráč psát komentáře do Sportu, nebo nemůže. A když patřičně nechválí, tak tedy nemůže. Tohle by Duda rozhodně nepochválil.

Jan Výtisk musí na svou tisícovku ještě 16 zápasů počkat, protože barážové zápasy se do oficiálních statistik svazu a Tipsport extraligy nepočítají.
Jan Výtisk musí na svou tisícovku ještě 16 zápasů počkat, protože barážové zápasy se do oficiálních statistik svazu a Tipsport extraligy nepočítají.

SESTŘIH: Vítkovice - Plzeň 2:1. V bojovném závěru domácí udrželi těsné vedení
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud