Luboš Brabec
10. dubna 2012 • 05:00

Skončí pohádka o Raúlovi? A vrátí se Džeko?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

BUNDESLIGOVÉ OKÉNKO. Dnes o možném odchodu největší hvězdy Schalke, lákání ztraceného syna Edina Džeka do Wolfsburgu a německé verzi El Clásika, která rozhodne o titulu.



Raúl: Katar, nebo Liga mistrů?

Původně měl Raúl prodloužit smlouvu s Schalke v únoru, pak se mluvilo o březnu, teď se blíží půlka dubna – a stále nic. Zůstane španělská legenda v bundeslize? Mnohé nasvědčuje tomu, že nikoli. I trenér Huub Stevens už přiznal, že když přemýšlí o nové sezoně, má v jeho úvahách velký prostor varianta bez Raúla.

Zatímco Klaas-Jan Huntelaar má smlouvu ještě na další sezonu, Raúlův kontrakt s Schalke v létě vyprší. Zatímco Klaas-Jan Huntelaar má smlouvu ještě na další sezonu, Raúlův kontrakt s Schalke v létě vyprší.Foto EPA
Fakta jsou jasná: španělský útočník brzy oslaví pětatřicáté narozeniny, většinu jara podával matné výkony, včetně zápasů proti Plzni, a rozhodně nemůže počítat, že by dále bral sedm milionů eur, které dostával v této sezoně (pět milionů měl od Schalke a dva miliony ještě od Realu). Raúl požadoval smlouvu na dva roky, dostal nabídku na jedinou sezonu za čtyři miliony. A k tomu příslib, že mu klub ve Veltins Areně uspořádá rozlučkový zápas s kariérou, což by pro něj znamenalo další výrazný finanční zisk.

Schalke bude muset šetřit, navíc ho tíží i tučné kontrakty s Christophem Metzelderem či Jose Manuelem Juradem, kteří téměř nehrají. Není kam couvat a o čem vyjednávat. Raúl je postaven před volbu, aby buď nabídka vzal, nebo odešel. Dvouletá pohádka německých fanoušků může skončit.

Mluví se o zájmu z Číny, USA a především Kataru, kde by bral výrazně více. Pro setrvání v bundeslize může hovořit to, že dva ze synů hrají fotbal za žáky Fortuny Düsseldorf, a především skutečnost, že Schalke s velkou pravděpodobností postoupí přímo do základní skupiny Ligy mistrů. Tam by mohl Raúl rozšířit svou rekordní sbírku 71 gólů, což je bonus, který mu není schopen nabídnout nikdo ze zmiňovaných zájemců.

Džeko údajně figuruje v plánech Wolfsburgu

Blížící se konec sezony je časem spekulací o přestupech a v některým vystupuje i osoba bosenského útočníka Edina Džeka, bývalého nejlepšího střelce bundesligy. V Premier League má za sebou teprve skoro půldruhé sezony, ale s rolí náhradníka v Manchesteru City není příliš spokojený.

Už před dvěma týdny anglický tisk psal o jeho možném příchodu do Dortmundu výměnou za Roberta Lewandowského, jenž zase není spokojen s výší nového kontraktu, který mu Borussia nabídla. Jenže taková transakce je velmi nepravděpodobná. A nejen pro to, že v tržní hodnotě obou hráčů je výrazný rozdíl, který by Dortmund byl sotva ochoten doplácet, i kdyby měl o Džeka zájem.

Pokud by Džeko vůbec uvažoval o přestupu do bundesligy, je údajně podle týdeníku Sport-Bild reálnější návrat do Wolfsburgu. V kancelářích klubu, který chce v přístí sezoně zaútočit na Ligu mistrů, se prý už začíná na akci Džeko pracovat. Ostatně byl to právě současný kouč a manažer Felix Magath, kdo bosenského reprezentanta přivedl z Teplic a udělal z něj hvězdu. Do Anglie si to Džeko namířil až po odchodu „Papa“ Magatha z VfL.

První podmínkou pro Džekův příchod je kvalifikace do Evropské ligy, kam Wolfsburgu pět kol před koncem bundesligy schází z deváté pozice jediný bod. A pak by záleželo také na tom, zda šéfové Volkswagenu kývnou Magathovi na vyplacení zhruba 30 milionů eur za přestup. Faktem ovšem je, že pokud se mu podaří prodat Diega a Simona Kjaera, kteří jsou v současnosti na hostování v Atlétiku Madrid, resp. AS Řím, a s nimi ještě útočníky Patricka Helmese, nebo Maria Mandžukiče, nemuselo by to být až tak složité...

Ale stejně bude záležet především na Džekovi.

Je tu německé El Clásico. Rozhodne o titulu?

Středa, 20.00, dortmundský Signal Iduna Park. Na programu je nejočekávanější zápas jara mezi Borussií Dortmund a Bayernem Mnichov, televizní signál ho bude přenášet do 200 zemí světa a v ochozech ho uvidí téměř 81 tisíc diváků. Německá verze El Clásika.

Karty jsou rozdané jasně. Výhrou se Dortmund svému pronásledovateli vzdálí na šest bodů a bude moc začít chladit šampaňské. Remíza udrží současné status quo, což by čtyři kola před koncem bundesligy opět více vyhovovalo domácím. Naopak výhra Bayernu by znamenala, že by se mnichovský klub poprvé od konce ledna vrátil do čela tabulky. K tomu ještě nutno dodat, že Dortmund neprohrál 23 zápasů a Bayern se může pochlubit sérií devíti vítězství v řadě.

Tentokrát ustala i tradiční slovní palba mezi oběma kluby, v níž jsou mistři zejména Mnichované. Oba tábory o sobě mluví s úctou. Pryč jsou lednová slova Philippa Lahma, že Bayern má lepší kádr a že tedy je jasné, komu bude patřit titul. Aby ne. Dobře ví, že poslední tři vzájemné zápasy vyhrála Borussia. S celkovým skóre 6:1. „Hrát na vítězství budeme i teď. Nikdy jsme na remízu nehráli a ani nevím, jak se to dělá,“ ujišťuje dortmundský kouč Jürgen Klopp.

Dortmundský záložník Ilkay Gündogan se raduje z gólu v síti Wolfsburgu, gratulují mu Šinži Kagawa (vpravo) a Ivan Perišič. Dortmundský záložník Ilkay Gündogan se raduje z gólu v síti Wolfsburgu, gratulují mu Šinži Kagawa (vpravo) a Ivan Perišič.Foto EPA

Původně měl být jeho trumfem pro zápas nadějný mladík Mario Götze, který od zimní pauzy nehraje pro zranění, ale už se zapojil do týmového tréninku. V sobotní generálce ve Wolfsburgu ovšem nebyl ještě připraven ani na lavičce a pokud by do středečního zápasu zasáhl, jistě ne jako člen základní sestavy.

Dortmund ovšem má v rukávu jiné eso. Je jím záložník Ilkay Gündogan, nejvýraznější postava posledních kol. Do Porúří přišel v létě z Norimberku a měl se stát náhradou za Nuriho Sahina, který přestoupil do Realu. A nejen proto, že je stejně jako on synem turecký imigrantů.

Ovšem z Norimberka si přinesl i pár kilo nadváhy a dost dlouho mu trvalo, než si vybojoval místo v základní sestavě sehraného a běhavého týmu. Povedlo se mu to vlastně až v březnu. V pěti z posledních šesti utkání dostal důvěru od začátku. Za tu dobu vstřelil Gündogan dva góly, navíc rozhodl semifinále Německého poháru ve Fürthu a především své spoluhráče zásobuje geniálními pasy. Už to není, jako na podzim, vyjukaný nováček, který zpomaluje hru. Odborný magazín Kicker ho dvakrát ohodnotil na stupnici "1 nejlepší-6 nejhorší" známkou 1,5 a třikrát známkou 2.

Gündogan, rodák z Gelsenkirchenu, prošel německými mládežnickými výběry a stejně jako Mesut Özil se rozhodl novou vlast reprezentovat i mezi dospělými. „Narodil jsem se v Německu, vyrostl jsem tady, začal jsem tu hrát fotbal a chodil do školy. Za všechno, co jsem vděčím, Německu. Je proto jasné, že za něj chci i hrát,“ vysvětluje.

Příležitost od trenéra Jogiho Löwa dostal zatím jednou, na podzim v kvalifikačním zápasu proti Belgii. Odehrál šest minut a od té chvíle už smí nastupovat jen za Německo. „Jsem realista a vím, že letos na EURO nepojedu. Ale v dalších letech se chci do reprezentace zase vrátit,“ říká jednadvacetiletý talent.

Udělá další krok ke skvělé kariéře ve středu?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud