Luboš Brabec
Premium
7. dubna 2018 • 18:00

Žádný trenér nepřišel v NHL o práci. Proč v této sezoně došlo na unikát?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další stobodový zápis edmontonského talentu Connora McDavida? Nečekaný divizní triumf nováčka Vegas Golden Knights? Ale kdepak, svého druhu největší senzace základní části NHL je skutečnost, že všichni kouči vydrželi ve funkcích od zářijových tréninkových kempů až do začátku dubna. Stalo se tak poprvé od ročníku 1966/67, kdy ovšem ligu hrálo pouhých šest týmů.



Je to unikát o to významnější, že NHL nikdy neplatila za soutěž, kde by generální manažeři překypovali nadměrnou dávkou důvěry v podřízené. Pro ilustraci si stačí vzít minulou sezonu: došlo v ní k pěti změnám, z toho ke čtyřem mezi 17. lednem a 14. únorem.

Fotografie, jak floridský kouč Gerard Gallant vyhozený bezprostředně po zápase s Carolinou čeká před halou v Raleighu na taxi, patřila k nejslavnějším momentům ročníku 2016/17.

V deseti předchozích letech bylo v NHL v průběhu sezony vyhozeno 39 koučů. Pro srovnání: NBA za stejnou dobu propustila 30 trenérů, NFL pouze 19.

Nedostatek trpělivosti generálních manažerů v NHL bil do očí o to víc, jak přibývalo studií, které dokazují, že změna trenéra v rozehraném ročníku – bez ohledu na druh sportu – pouze málokdy přinese dlouhodobý pozitivní efekt. Spíše se výsledky ještě zhorší a za úspěch je s odstupem považováno, pokud se tým udrží na svých pozicích.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud