Martin Macík
9. ledna 2019 • 09:00

Druhá etapa byla pěkná, technická a rychlá. Snad nepřijde penalizace

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE
Server iSport.cz pro své čtenáře připravil na Dakar 2019 jednu specialitu. Náročnou rallye bude každý den po dojetí do cíle komentovat Martin Macík, závodník týmu Big Shock Racing a nejlepší Čech loňského Dakaru. Každý den se tak můžete těšit na jeho nový blog.


Druhá etapa byla rychlá a šlo o 340 pěkných kilometrů. Na začátku jsme to hnali, pak přišly duny a pak jsme se naháněli s Martinem Šoltysem, který nás trochu nechtěl pustit před sebe. Byla to slušná přetahovaná než jsme se před něj dostali.

Dokázali jsme předjet i Kolomajze a Lopíka a jeden Kamaz a najednou jsme jeli v klidu sami. I když v klidu, zhruba 200 kilometrů jsme bohužel jeli s utrženým předním tlumičem. Jak to vypadá? Vyčochtaný tlumič zkrátka pohyb nahoru ani dolu neutlumí a odpracovat to musí jeden.

Pak dojde samozřejmě k tomu, že jsou nefunkční oba, což se stalo zhruba 80 kilometrů před cílem, ale s tím už umíme jezdit. Nepříjemné to ale je v dunách, takže jsem se snažil najíždět do zatáček nalevo, aby první ránu dostalo pravé kolo.

Co jinak ke druhé etapě? Tentokrát to bylo opravdu plné dun, byly jak na začátku, tak na konci. Trať byla pěkná, technická i rychlá. Jeli jsme strašně dlouho maximální povolenou rychlostí 140 kilometrů za hodinu.

Problém jsme měli u jednoho přejezdu pisty. Byli jsme si jistí, že tam stál organizátor a měl nám tam pípnout bod. Ferry tvrdil, že se to stalo, takže jsme pokračovali dál. Ale zhruba po 500 metrech se nám na GPS objevil trojúhelník, který nám sdělil, že jsme bod číslo 79 minuli a jestli ho chceme přeskočit.

Přitom my jsme si byli jistí, že jsme ho sebrali. Jenže najednou trojúhelník zmizel a objevila se místo něj šipka, která nás k němu vedla. Ale úplně jinam, přes duny pryč. Takže jsme pořád zmatení a nevíme, co si myslet. Manažer to za nás vyřeší, ale sám nevím, jak to dopadne.

Každopádně jsme dojeli šestí a celkově jsme se posunuli na osmé místo. Pokud to nedopadne dobře, hrozí nám dvacetiminutová penalizace, jinak jedeme dál. První kamion nám ujel o 19 minut, což je na 350 kilometrech bohužel strašně moc. Nikolajev a De Rooy do toho dneska šlapali fakt hodně.

My se musíme teď rychle podívat na auto a všechno připravit, třetí etapa bude zase dost náročná.

Martin Macík během první dakarské etapy
Martin Macík během první dakarské etapy

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud