Martin Macík
10. ledna 2019 • 08:09

Tentokrát to byl očistec, na každém kilometru čekala nějaká sviňárna

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE
Server iSport.cz pro své čtenáře připravil na Dakar 2019 jednu specialitu. Náročnou rallye bude každý den po dojetí do cíle komentovat Martin Macík, závodník týmu Big Shock Racing a nejlepší Čech loňského Dakaru. Každý den se tak můžete těšit na jeho nový blog.


Třetí etapa byl pořádný očistec, hodně kamenů, duny a bylo to pořádně obtížné. Ale zvládli jsme to. Jeli jsme relativně bez problémů, i když možná to je zbytečně silné slovo. Představte si to tak, že na každém kilometru na vás čeká nějaká sviňárna, což znamená nepříjemný výjezd, díru nebo třeba schod. Prostě pokaždé něco.

Řítili jsme se například po obrovských fesh-feshových pláních, kde člověk musí stále hlídat, aby mu to špatně neodskočilo. A auto dostává hodně na prdel. Následovaly obrovské duny, kde to bylo složité na jízdu i navigaci.

Přesto si myslím, že jsme se celá posádka dost snažili a jeli jsme od začátku vážně dobře. Karginov, který startoval za námi, nás časem předjel a následně vyhrál etapu a musím říct, že jel vážně pěkně. Hnali jsme se za ním celkem dlouhou dobu, ale pak jsme ho už nechali jet. Zakopali jsme se totiž v jedné duně, kterou on vyjel.

Česká posádka pilot Martin Macík a jeho navigátor František Tomášek během třetí etapy Rallye DakarFoto Reuters

Když jsme se dostali ven, tak jsme jeli za Federicem Villagrou. Ke konci jsem ale bohužel udělal chybku. Sjížděli jsme dunu a v její spodní části měli jet doprava. Pořád tam ale byl značný náklon a úplně vespod řečiště, kde je metrová díra. Náklon byl ale strašně sypký, já neměl rychlost a spadli jsme do řečiště.

Takže tam jsme si lehli a odfukovali na mrtě... Tohle kdyby někdo natočil, tak byste asi nevěřili, že se odtamtud dostaneme, ale svépomocí jsme to zvládli. I když jsme tam nechali deset minut. Naštěstí tam nebylo moc kamení, vyběhli jsme s Lukášem Kalankou ven, obhlédli situaci a s rozvahou vyjeli.

Dál etapa pokračovala hodně rychle, asi třikrát nebo čtyřikrát jsme vyjeli do 2 tisíc metrů nad mořem a zase zpátky dolu. Hodně se lítalo vzduchem, máme například zničený přední nárazník, protože jsme trefili velkou dunu. To byla rána!

Auto nám každopádně fungovalo skvěle, jen je asi maličko pochroumané. Jinak držíme co se dá. Další etapa je maratonská, tak se musíme připravit.

Česká posádka pilot Martin Macík a jeho navigátor František Tomášek během třetí etapy Rallye Dakar
Česká posádka pilot Martin Macík a jeho navigátor František Tomášek během třetí etapy Rallye Dakar

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud