Michal Koštuřík
20. května 2018 • 13:00

Brno po sestupu bourá a staví znova. Může to trvat léta

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Druhé největší město republiky opět přišlo o nejvyšší fotbalovou soutěž. Je to překvapení a zároveň není. Aktuální stav slavné Zbrojovky je neutěšený, byť se dá říct, že herně nebyl Pivarníkův soubor horší než většina konkurentů z druhé poloviny tabulky. Zásadnější potíže jsou jinde. Na jaře se sečetly a klub doběhly. Možná přispějí k očistě.



Klub nemá pořádný stadion, návrat za Lužánky zůstává aktivitou spolku fanoušků. Všechny přísliby magistrátu byly zatím jen agitačními formulkami. Také ekonomicky patří Brno do ligového podpalubí, byť to tak navenek možná nevypadá.  

Hráčský kádr? Navzdory dobrým momentům sestupový, bodové konto neošidíte. Je to jediná veličina, která rozhoduje. Chybí silná střední generace, gólový útočník, obecně hráči do rychlosti a dynamiky. V tomto má kouč Roman Pivarník pravdu.

On sám prohlásil, že nikdy nechce suplovat roli sportovního ředitele. Jenže tentokrát musel. Zimní příchody Acosty a spol. připravil on. S uruguayským záložníkem se trefil a teď o něj Brno přijde. Stejně jako o další borce, kteří na první ligu mají.

Klub nutně potřebuje výkonnější ekonomiku a respektovaného šéfa sportovního úseku se zkušenostmi a konexemi. Takového, který si ohlídá, aby mužstvu neškodili rozhodčí a přicházeli hráči, co opravdu pomůžou a nezalepí jen díru. Taky by měl být mostem mezi kabinou a majitelem, všechny funkce nemůže suplovat kouč. Tohle spojení v klubu schází. Boss Václav Bartoněk totiž razí teorii, že funkce ředitele je přežitek. Jenže není a dá se říct, že v menších klubech to platí o to víc. Pokud nemáte peníze na rozhazování a hodláte hrát s nejlepšími, musíte na to jinak.  

Pokud se v Brně nepohnou z místa, bude slavná značka trčet ve FNL léta. Ona to fakt nebude pro Zbrojovku v nižší soutěži sranda. V tuhle chvíli si neumím představit, že bude protivníky válcovat, vyhrávat jeden zápas za druhým a šturmovat od prvního kola za postupem. Vítězné DNA nemá stávající tým v krvi. Navíc přijde o nejlepší hráče v čele s Acostou, Kratochvílem a nejspíš i Polákem, který podle všeho ukončí kariéru. A také trenér Pivarník dostane lepší nabídku. Jeho ambicím neodpovídají cesty do Varnsdorfu či Vlašimi.

V Brně se prostě po šesti letech začíná znova. Opět se bude bourat a stavět. Pokud nedojde k zásadní transformaci, může stavba trvat léta. Dva roky po slavnostně oznámené koncepci pod vedením Svatopluka Habance je klub na začátku. Kudy se vydá, to dnes možná není ani boss Bartoněk. O prodeji Zbrojovky se mluví a mluví, výsledek zatím žádný. Stejně jako na hřišti.

CELÝ SESTŘIH: Brno - Jihlava 0:0. Remíza nestačila, Zbrojovka sestupuje
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud