Michal Koštuřík
10. prosince 2018 • 10:10

Brněnský eskamotér Holík má být v reprezentaci. A jako lídr

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Opravdu má český hokej tolik skvělých centrů, aby si mohl dovolit toho nejlepšího z extraligy opomíjet? Nemyslím a stále víc mě udivuje, že kouč národního týmu Miloš Říha nebere Petra Holíka ani na nadcházející turnaj do Moskvy. Že ho vynechal z nominace na listopadový Karjala Cup, budiž.



Nejspíš si říkal, že musí výjimečné výkony podávat delší dobu. To se děje, zápas co zápas. Stačí se pořádně dívat na jeho hru. Hlava nahoře, vždy o myšlenku napřed. Puk pevně ukotvený na čepeli hole, v pravý čas precizně odeslaný na místo určení. Čili na hokejku spoluhráče. Na Holíkovi je vidět sebevědomí, nasbírané povedeným rozjezdem do sezony a důvěrou, kterou do něj vložil brněnský šéf Libor Zábranský.

Ten neplýtvá útočníkovým potenciálem v oslabení, šetří si ho na přesilovku a rovnovážný stav. Příchod slavného Tomáše Plekance na jeho pozici nic nezměnil. Může mu naopak jedině pomoct, ulevit od tlaku. Zatím to funguje. Holíkova lajna si drží vysoký standard a nabitá soupiska mistra získala díky Plekancovi s Eratem ještě větší hloubku. Přesto nemá druhý muž kanadského bodování místo v elitním výběru země. Fakt zvláštní. Kdy jindy na něj ukázat, dát mu patřičný prostor?!

V šestadvaceti letech je Holík na vrcholu sil, připravený táhnout nejen Kometu, ale i nároďák. V něm už něco odehrál, není žádný janek. Už Říhův předchůdce Josef Jandač chtěl tehdy ještě z opory Zlína udělat vůdce první formace pro mistrovství světa 2017. Postavit ho k Voráčkovi a spol. Zabránilo tomu pouze Holíkovo zranění.

Pokud chce mít Říha rozdílového borce a přihrávkového zabijáka, měl by na prvního brněnského centra konečně vsadit. Subtilní šikula je vymírajícím druhem útočníka, jehož měkké ruce dělají spoluhráče lepšími. Zeptejte se amerického střelce Petera Muellera, co říká na Holíkovy lahodné pobídky k palbě.

A pak referujte Říhovi.

SESTŘIH: Zlín - Kometa Brno 1:4. SESTŘIH: Zlín - Kometa Brno 1:4. Mistrovská Kometa vyhrála po dvou nezdarech
Video se připravuje ...

Zlín - Kometa Brno: Peter Mueller přesnou střelou přidal čtvrtý gól hostů, 1:4
Video se připravuje ...

Tomáš Plekanec se snaží clonit zlínskému brankáři Jakubu Sedláčkovi
Tomáš Plekanec se snaží clonit zlínskému brankáři Jakubu Sedláčkovi

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud