Michal Koštuřík
16. dubna 2019 • 19:54

Na prezidenta může beztrestně plivat kdekdo. Na trenéra Sigmy ne?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trošku jako malí kluci. Opavský záložník Pavel Zavadil po vzájemném utkání (vítězném pro jeho tým) slovně zaútočil na olomouckého kouče Václava Jílka. A ten mu to další den ve stejném tónu vrátil. Národ se bavil a žasl. Mnoho lidí z fotbalového hnutí Zavadilovi zatleskalo, protože vědí své, další pohoršeně kroutili hlavou: „Jak si to vůbec může hráč vůči trenérovi dovolit?!“



Snad budou tihle mravokárci, mezi něž se podle očekávání zařadil i samotný napadený a vedení Sigmy, slyšet i jindy. Když zrovna nepůjde o ně nebo jejich klub. Kritika Zavadila za to, že otevřeně popsal, co myslí o Jílkově chování, je mimo mísu. Proč by proboha hráč nemohl vyjádřit svůj názor na trenéra? Navíc z cizího klubu. Kdyby se takto pustil do vlastního, byla by to nebetyčná hloupost a sebevražda. 

Zavadil se vyjádřil k trenérovi Olomouce, s nímž nemá kromě hrstky vlastních zkušeností ze zápasů, nic společného. Co je na tom špatně? Máme hráče chytit pod krkem a donutit ho k přesvědčení, že má mít respekt k chlapíkovi, který je jen o dva roky starší a evidentně ho neuznává? Lidi nezblázněte. Ať si Zavadil a kdokoliv jiný vykládá, co chce a o kom chce. Pokud kdekdo může plivat na prezidenta země a nic se nestane… Trenér Sigmy je něco víc?

Nesuďme slova nejstaršího fotbalisty tuzemské nejvyšší soutěže. Neznáme pozadí, souvislosti. Zavadil má svou pravdu, stejně jako druhá strana. Zavírat někomu ústa na zámek je nesmysl. To už rovnou můžeme zakázat hráčům komentáře k masérům, trávníkářům nebo vlastním spoluhráčům.

Není třeba dělat z této story víc, než je. Přestřelka okořenila poslední kolo FORTUNA: LIGY, fandové se měli a mají o čem bavit. A Jílek si k tomu všemu řekl taky své. Prostor dostal, kritikovi to vrátil se stejnou vervou. Ty do mě silou, tak já taky. Jeho ego šlo do popředí a nenechalo útok vybublat. Olomoucký trenér nevyužil šance, aby domnělou křivdu překousl a zůstal nad věcí. Ukázal by, že je větší formát.

Pokud se Zavadil zachoval dětinsky, tak on taktéž.

Co na to Etická komise FAČR?

P. S. Jílek je dozajista kvalitní trenér, v Olomouci odvádí dobrou práci. Ovšem pořád je ve stadiu osobnostního vývinu. Uznat porážku, kvalitu soupeře, byť na úrovni „nějaké“ Opavy, mu opravdu moc nejde. Minimálně v tom měla opora nováčka pravdu. Pokoru, trenére!

SESTŘIH: Opava - Olomouc 2:1. Atraktivní duel rozhodl v závěru Smola
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud