Michal Koštuřík
9. března 2020 • 10:00

Svoboda zachránil Zlínu sezonu. Teď musí ukázat, že umí i play off

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třetí pokus proklouznout z předkola do čtvrtfinále si vybojoval zlínský trenér Robert Svoboda. Personifikovat týmový výsledek na jednu osobu není nikdy úplně namístě, ovšem v tomto případě je potřeba vypíchnout zásluhy muže na střídačce. To, že tým z Baťova města na konci základní části neúpěl u dna tabulky a neúčastnil se nerváku s Litvínovem, Vítkovicemi, Pardubicemi a Kladnem, je prioritně jeho zásluha. Byť to někteří lidé nechtějí slyšet a připustit. Opravdu chybělo málo a na místě Jágrových Rytířů mohli být dnes Berani.



Ano, průnik do předkola play off jde za Svobodou, který v půlce října vystřídal Antonína Stavjaňu – a zachránil Zlínu sezonu. Před ní bylo řečeno, že cílem je překročit práh prvního kola a zahrát si čtvrtfinále. To je pro kudrnatého trenéra další výzva.

Dvakrát to nedokázal, předloni se sklonil před Olomoucí a v minulém ročníku padl 2:3 na zápasy s Mladou Boleslaví. Generálnímu manažerovi Martinovi Hostákovi to bylo málo. Přišlo mu, že se Svoboda po dvou a půl letech okoukal. Poslal ho zpátky k juniorce.

Teď je dvaapadesátiletý svéráz zase na místě, kde mu to sluší. S prodlevou, kterou výstižně označil jako „zbytečnou epizodu“.  Nejen pro jeho jméno je důležité udělat další krůček vpřed a zvednout image klubu, který poslední roky vyklidil pozice na špici. Druzí Čajánkové, Leškové, Hamrlíci nebo Balaštíkové se jaksi neurodili.

Proto je desáté místo po základní části úspěch. Stěžejní věci se však průběžně odehrávají jinde než na ledě. Vedení podepisuje nové kontrakty s hráči.

Povedlo se najít dohodu s Antonínem Honejskem, nejproduktivnějším hráčem. Podle informací Sportu prodloužil i útočník Zdeněk Okál, ačkoliv měl nabídky z Třince či Pardubic. Plni chuti do hokeje jsou nadále mazáci David Nosek a Tomáš Žižka. S hokejem ve Zlíně to nevypadá tak zle jako před rokem.

Kádr má slušnou osu, trenérské duo Svoboda-Hamrlík to s mužstvem umí. Klišé, že Berani betonují a kazí soupeřům hru, už v extralize takřka neslyšíte. Kdo se k této frázi lacině uchyluje, nemá absolutně přehled.

Hlavní kouč se svými pomocníky mačká z týmu maximum možného. Totéž platí pro Olomouc, protivníka z předkola. Před pár lety by to byla série jen pro masochisty. Letos by se mohl hrát bezva hokej, který zaplněné zimáky uspokojí.

Svoboda má další šanci ukázat, že umí i v play off. I kdyby mu to nevyšlo ani na třetí pokus, předkolo je pro Zlín po šíleném rozjezdu ročníku malý zázrak. Tohle už snad tentokrát chápe každý, byť není členem trenérova fanklubu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud