Michal Koštuřík
23. listopadu 2020 • 15:30

Svět podle „Ozáka“: Úplatky, moc, křivárny. Mlčí Opava i vedení FAČR

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když chcete vyprat prádlo, je to raz dva. Navolíte program, zmáčknete tlačítko a brzy máte čisto, voňavo. S českým fotbalem to zdaleka tak jednoduché nebude. Očista zabere roky a kdoví, zda k ní vůbec dojde. Celé hnutí je zaneřáděné až běda, dlouhá léta na něm vesele parazitují lidé jako je Roman Berbr či Miroslav Ozaniak. U něj se zastavme.



Tento důchodce z Opavy je jako zombie. Máte pocit, že už je fotbalově „mrtvý“ a najednou stojí znovu před vámi s nataženou dlaní. „Bez peněz nehne ani prstem,“ prohlásil o jednasedmdesátiletém muži se šedivým plnovousem jeden z bývalých rozhodčích.

Bereme-li aktuálně zatčeného bývalého místopředsedu FAČR Berbra jako české zlo, „Ozák“ je jeho moravsko-slezský duplikát. Ve zmenšené podobě, na užším hřišti. Samozřejmě s drahým fárem, prominentní SPZ. To patří k věci, že. Musíte přece dát jasně najevo, že jste něco víc.

Na začátku tisíciletí vypovědělo sedmnáct sudích, že Ozaniakovi platili desetitisíce korun za to, aby postoupili o soutěž výš. Ano, sedmnáct! Okrádali vlastní rodinu, investovali celoživotní úspory. Třeba jen proto, aby si místo krajského přeboru zapískali divizi. Rozumíte tomu? Fakt se to dělo, žádný výmysl.

Každý, kdo chtěl posunout svou kariéru, musel cálovat. A dost. Hodný strýček Ozaniak, jenž za totality údajně pracoval jako předseda závodního výboru ROH v Okresním stavebním podniku Opava, se uměl postarat. Pokud se mu chtělo, anebo zrovna nezapomněl. To víte, volných míst bylo méně než „klientů“.

Jakmile si na jeho metody posvítila speciální vyšetřovací skupina v čele s Janem Obstem, tehdejším předsedou protikorupční komise, spadla klec. Funkcionář s dlouhými prsty musel opustit všechny fotbalové funkce, včetně té nejprestižnější v celostátní komisi rozhodčích.

Do trestněprávní roviny se kauza nedostala, neboť arbitři by u soudu nevypovídali. Hrozil by jim trest za předání úplatku, veřejná ostuda, výsměch. Proto se vše vyřešilo jen na fotbalové úrovni. Ozaniak se musel po verdiktu výkonného výboru ČMFS (Českomoravského fotbalového svazu) stáhnout.

Konec příběhu? Kdepak. Ve slavné komedii Návštěvníci se Jean Reno se svým sluhou nakonec dokázali vrátit do středověku, odkud vzešli. Stejná „kouzla“ ovládá Ozaniak. Po čase začal tam, kde před lety skončil. S „bráchou“ Berbrem za zády. Dokonalé krytí pro oblastní lumpárničky.

Martin Malík (vlevo) a Roman Berbr
Martin Malík (vlevo) a Roman Berbr

Když posloucháte historky zainteresovaných o tom, jak současný šéf rozhodčích v Moravskoslezském kraji bral úplatky za protislužby, dosazoval své lidi do funkcí, ovlivňoval zápasy, hodnocení delegátů a posunoval sudí do vyšších soutěží včetně první ligy, je vám z toho na blití. Zbyněk Proske či Radek Kotík, to jsou Ozaniakovi koně. A vše nasvědčuje tomu, že se totéž děje i dnes.

Smutné je, že tuhle špínu vrcholní představitelé tuzemského fotbalu léta tiše trpí. Anebo se na ní dokonce spolupodílí. Ozaniak je jen jedním z čertů v tomto ďábelském systému. Nebo snad věříte tomu, že v nejvyšší soutěži pískají ti nejlepší rozhodčí? A rovinu k tomu?

Regionálního delegáta Vladislava Palu (71) nechal Ozaniak před touto sezonou vyřadit jen proto, že dlouhodobě netancoval, jak on píská. Kdysi totiž odmítl v jeho prospěch „naklonit“ jedny fotbalové volby, při nichž dělal předsedu komise. Ozaniak je s Petrem Kašným prohrál. A nezapomněl.

Takže na bývalého kriminalistu Palu vymyslel kličku, že lidé nad 70 let tuhle činnost vykonávat nesmějí. Když se posléze dozvěděl, že jde o protiprávní věkovou diskriminaci, vystačil si se suchým zdůvodněním, že jeho vrstevník nebyl zařazen na listinu pro nový ročník. Jsi dobrý, nebo špatný delegát? O to přece nejde. Mně se nelíbíš, tak v našem bratrstvu nebudeš. Tečka.

iSport podcast: Je “Fevoluce” naivní? Měla by chtít funkce a nezavrhovat rozhodčí
Video se připravuje ...

Pokud mají vrcholní představitelé FAČR krátkou paměť, rádi jim tyhle příběhy připomínáme. Není zač, pane Malíku…

Pořádně zapatlaný od bláta je i prvoligový SFC Opava, v němž nenasytný důchodce vlastní symbolickou jednu akcii. Bezvýznamný podíl, řeknete si. Ozaniak není žádný mecenáš, který by klubu finančně pomáhal. To není jeho styl. Do fotbalu nedává, jen z něj bere.

Přesto je to on, kdo tahá za nitky. Ačkoliv vám v klubu dozajista sdělí, že se v něm nijak neangažuje, nevěřte tomu. Kdo se mu znelíbí, skončí. Jako funkcionářské trio Petr Machovský, Andreas Drastík, Petr Kašný. Místo nich „Ozák“ protlačil do čela klubu své věrné, kteří mu jdou na ruku. Na tu, která se tak ráda natahuje. Když je potřeba zajet pro podporu za Berbrem, sedne primátor města Tomáš Navrátil do auta a Ozaniak ho za ním přes celou republiku rád odveze. Vždyť on přece fotbal tak miluje a celý život pro něj dře…

SFC Opava Vše o klubu ZDE

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud