Miroslav Horák
29. března 2018 • 21:20

Třinec bez Růžičky jen kvete a fantom Cienciala roste do reprezentace

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pardubicím jeden z taktických tahů ve čtvrtfinále play off moc nevyšel. A jeho důsledky poznává na vlastní kůži také arcirival z Hradce Králové. Elitnímu extraligovému snajprovi Martinu Růžičkovi byla hráči Dynama v předchozí sérii věnována taková pozornost, že ji ani nedohrál a s pochroumanou pravou rukou bude nějaký čas mimo. Oficiálně se mluví o několika týdnech pauzy, absence může být kratší, ale také výrazně delší. V Třinci to nahlas nikdo neřekne, ale v tamní hokejové obci je to živé téma. Zkrátka, Růžičkova absence udělala Oceláře lepší a málokdo chvátá na návrat reprezentanta.



Zprvu dostával půlhodinový ice time, postupně však klesal k podprůměrným hodnotám. Martin Růžička se potichu vytratil ze čtvrtfinálových bojů, jednak vinou nabobtnávání zdravotních neduhů, dalším důvodem pak byl fakt, že s větší porcí času pro ostatní hráče se z Třince vyklubal nebezpečnější protivník.

Kompaktnější, sebevědomější, pospolitější. Už se nespoléhá na Růžičkovu magii, na to, že gól dá i z kufru svého auta, může totiž přijít z kterékoli hole. Což je pro kabinu zásadní sdělení. Nesmírně povzbudivé.

Je to vidět na první dobrou. Množství skrývané energie vytrysklo v sedmém duelu čtvrtfinále, kde o sobě dal vědět doslova celému světu David Cienciala, borec, jenž pronikl i na slovutné zámořské weby. A vzedmutá třinecká tsunami rozsévá zkázu dál.

Varaďovi hoši absorbovanou euforii z postupu přelili i do následující sady s Hradcem Králové. Zatímco rozpumpovaní Oceláři plynule navazují na vybílení hokeje na východě Čech, hráči Mountfieldu přišli v pátek na stadion jako na čaj o páté. Veškerá zarputilost z úctyhodného obratu proti Liberci byla ta tam, Sýkorova kumpanie působila až nemístně ospale, nevěrohodně v nejdůležitější zápasové otázce – zda chce vůbec vyhrát. Nástup do šichty od 41. minuty nemohl stačit.

Kdo z pozorovatelů hradeckého počínání v play off očekával, že výkonové propady z předchozí série už nebudou k vidění, dostal pecku do nosu. Je to tu zase. Jak to? Pochopitelně, že dost z toho má na svědomí v tyto dny náramně vyladěný Třinec.

Sám jsem před semifinále tipoval hradecký postup, počítaje s tím, že nakonec překonané liberecké facky zařídily úplně jiné nastavení mysli postupujících. Realita taková není. Hradec musí zas a znovu nastartovat motory, jít do tvrdé lopoty, jinak není šance.

Potíž je v tom, že takové nahrávky na smeč, jaké Hradci minule servírovali Bílí Tygři, od Varaďovy zaťaté party nepřijdou. Mountfield si musí pomoci sám. Najít třeba ve svém nitru někoho, kdo vystřelí z podlahy až do kosmu jako David Cienciala, nejsilnější příběh dosavadních bitev o titul. Po nedělních sedmi rekordních asistencích, kterými poslal na dovolenou Dynamo, načal dalšího soka dvěma góly.

Doufám, že stejně tak zajel do úvah kouče Josefa Jandače. Ten zatím sbírá víc omluvenek, než příchozích na sraz před MS. Inzeráty, jaké si nyní na ledě podává 22letý třinecký fantom, jsou psány tučným písmem, snad je klíčoví lidé nepřehlédnou.

SESTŘIH: Mountfield HK - Třinec 1:4. První výhru Ocelářů řídil Cienciala
Video se připravuje ...

Mountfield HK - Třinec: Cienciala dorazil puk po přečíslení a zvýšil vedení Ocelářů, 0:3
Video se připravuje ...

Mountfield HK - Třinec: Cienciala tečoval střelu Krajíčka a poslal hosty do rychlého vedení, 0:1
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 45:36. R. Pavlík

Hosté: 01:58. Cienciala, 33:08. Polanský, 37:34. Cienciala, 59:36. M. Doudera

Sestavy

Domácí: Rybár (41. J. Pavelka) – Zámorský, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Pláněk, Vydarený – Smoleňák, Koukal (A), Červený – Jaroslav Bednář (C), Džerinš, Cingel – Köhler (A), Dragoun, Berger – Vopelka, Kukumberg, Zigo – R. Pavlík.

Hosté: Hrubec (Hamerlík) – Krajíček (C), M. Doudera, D. Musil, Roth, Linhart (A), Matyáš – Rákos, Marcinko, Petružálek – Dravecký, R. Vlach, Hrňa – Adamský (A), Polanský, Svačina – Cienciala, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Kofroň.

Rozhodčí

Hribik, Lacina – Brejcha, Zíka

Stadion

ČPP Aréna

Návštěva

6308 diváků

David Cienciala se do sítě Hradce trefil dvakrát
David Cienciala se do sítě Hradce trefil dvakrát

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud