Miroslav Horák
23. května 2018 • 11:03

Zkuste u národního týmu styl Kanady. Ať šéfuje generální manažer

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hříšných šest let vozí národní tým z mistrovství světa či olympiád jen špinavé prádlo, obsluha letištních rentgenů má pohov, cenný kov v báglech se neschovává. Za celou tu dobu se u mužstva prostřídali čtyři kouči a ještě víc generálních manažerů.



To si skoro říká o změnu režimu, o jiný způsob logistiky v rámci péče o národní mužstvo. Nemusí to znamenat mnoho, ale nikdy nevíte, třeba je to taky ten potřebný dílek do mozaiky. V Kanadě jde o zaběhnuté schéma, nejvyšším šéfem týmu je jeho generální manažer. S maximálními kompetencemi a zároveň odpovědností. To on hledá kouče, ideálně dle svazové strategie, spolu s vyvoleným řeší jména nejbližších trenérských kolegů, uvádí do chodu vlastní vizi. To má přeci logiku.

Naopak logiku příliš nemá, pokud nového náčelníka hokejové střídačky schvaluje jedenáctičlenný výkonný výbor svazu. Proč zrovna on? Z různých důvodů nejde o nejvýkonnější hokejové mozky v zemi, ti se více angažují v extralize, v cizině anebo v privátním sektoru. Jako mnohde jinde jde o mix silných vládců a těch druhých.

Mimochodem, jakou pak nesou odpovědnost za svou volbu? Nulovou. V tomto ohledu jsou české vody stojaté, za poslední dekády se nic nezměnilo. Ale mělo by už.

Je veřejným tajemstvím, že pozici generálního manažera má obsadit Petr Nedvěd, avizovaný jako nástupce Jiřího Fischera. K němu by mi role reprezentačního bosse seděla. Na hráče NHL (zdaleka nejen na domácí) má vynikající kontakty, v zámoří se schopně orientuje, během úspěšné kariéry přišel do kontaktu snad se všemi, co v branži něco znamenají. Někoho takového zámořím nepolíbený Říha potřebuje.

Pokud má někdo projít konkurzem, ať je to figura generálního manažera. Ať je to on, kdo si pak vystaví svoji pracovní četu. Není k žádnému užitku najít dva náčelníky, kteří si pak k sobě hledají cestu. Nejsem si vůbec jistý, zda je Říha Nedvědovým koněm. Pokud by si měl z oficiálního tříčlenného seznamu vybrat, věřím, že by sáhl jinam, k mladším.

A kdo vsadí na to, že se Miloš Říha, v klubech zvyklý na výsadní postavení, podrobí Nedvědovu diktátu či spíše pohledu na hokej, na hráčskou nominaci? Já tedy ne. Trenér by přitom neměl klást odpor. Příklad letitého kanadského zvyku je inspirující, navíc u záložní varianty za Strakou a Zábranským, kteří se dříve omluvili, se pouhé povytažení obočí, nemluvě o brblání, jeví jako přestupek proti bontonu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud