Miroslav Horák
24. února 2019 • 10:40

Šest zápasů za Eratův zkrat? Spíš napomenutí než trest

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejová extraliga má kliku, že takové zákroky, jakého se dopustil Martin Erat v pátečním duelu v Karlových Varech na Tomáše Havránka, je pomálu. Byl to veskrze likvidační faul, byť není důvod nevěřit autorovi brutální rány, že neměl v úmyslu soupeře zranit. Ještě aby… Ale hlavně, výrok disciplinární komise nyní poslouží jako vzor či manuál, podle nějž se musí hodnotit stejné či obdobné případy. A šest večerů bez mistráků je mírným postihem s ohledem na nebezpečnost napadení.



Je to v podstatě víc výstraha a napomenutí, než adekvátní reakce odpovědných na zákrok, jímž zkušený borec vyslal mladého Havránka do špitálu a možná mu ukončil sezonu. Následky ataku jsou ještě mírné, vypadalo to o dost hůř. I s tím, že disciplinárka v čele s Viktorem Ujčíkem brala v potaz Eratův čistý rejstřík prohřešků, úvaha nad výší distance mohla (či spíše měla) začít na sedmi, osmi utkáních.

Šlo o klasický blindside hit, při němž oponent nemá šanci na útok se připravit a který v éře před (zhruba) desíti roky nadělával ošklivou paseku v NHL, hráči končívali s těžkými otřesy mozku na marodce dlouhé měsíce, někteří museli ukončit kariéru a s následky zranění bojují dodnes. Liga se musela změnit.

Pevně věřme, že Tomáš Havránek do tak těžkých komplikací nevklouzne, a i když třeba až od nové sezony, vrátí se k hokeji a bude rozdávat radost sobě i druhým.

Osobně je mi trochu líto, že se Martin Erat poctivě neomluvil, protože by mi to k jeho povaze sedělo. Upřímnost v takových prohlášeních musí tryskat. Tak to zkrátka je. Co nejvíc vyžehlit průšvih.

Ano, na webu Komety se v sobotu odpoledne objevilo pár studených řádků: „Celá ta nešťastná souhra v daný moment mě mrzí. Hráli jsme v oslabení, navíc v dresu Varů kmenový hráč Komety… Nikdy bych nechtěl úmyslně někoho zranit.  Pevně věřím, že bude Tomáš brzy zpět na ledě.“

Celá ta nešťastná souhra… A v čem nešťastná?

Pokud je za nešťastnou souhru považováno, že se Havránek objevil na ledě ve chvíli, kdy po něm klouzal Erat, pak ano, z Havránkova pohledu je to nešťastná záležitost. Měl těžkou smůlu, že narazil na utržený Eratův vagón.

Takhle mi to vyznívá, že za srážku s nic netušícím soupeřem její viník vlastně ani nemůže, celé to bylo takové nešťastné.

Mnohem víc by bylo na místě zmínit něco ve stylu: „Moc mě to mrzí, byl to nepřijatelný zákrok, který do hokeje absolutně nepatří, a za něj se Tomášovi velice omlouvám.“ Aspoň takto.

To, co se stalo, nic nemění na tom, že extraliga Martina Erata potřebuje. O Kometě nemluvě. Bývalý dlouholetý hráč NHL soutěž ozářil, měl obrovský podíl na dvojnásobném zlatém brněnském tažení, je zaslouženě vnímám jako vzor. Třeba i proto, jak se bezvadně a příkladně se stará o tréninky a vůbec rozvoj dětí, malých hokejistů.

O to větší pozor si olympijský medailista musí dávat na incidenty a jejich následné dohrávání na veřejnosti. Hlavně kvůli sobě.

Karlovy Vary - Kometa Brno: Zbláznil se? Erat předvedl neuvěřitelný blikanec, sestřelil Havránka
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

6 zápasů pro Erata! Co si o tom myslí redaktoři Sportu?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud