Ondřej Škvor
22. července 2021 • 15:40

Doktor přes palubu. Hlavně žádný lynč neočkovaných

Vstoupit do diskuse
34
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svět se zbláznil a z COVIDu udělal svého pána. Strach a přílišná opatrnost přepraly rozum. V Česku to platí úplně stejně. Jeho epidemiologové – zdaleka ne všichni, jenom ti, co dostávají v hlavních médiích prostor – už zase mluví o možném příštím zpřísňování, a to v době, kdy v nemocnici leží ke čtvrtečnímu ránu třicet pět pacientů.



Do toho se nenápadně do článků a zpráv dostává přívlastek „nenaočkovaný“. Především ve chvíli, kdy je třeba podprahově dotlačit občana k názoru, že absence vakcíny způsobila nějaký problém.

Takže se nelze divit, co se rozpoutalo v kauze českého olympijského letadla. Z toho, které neslo část české výpravy do Tokia a z něhož vystoupilo pět lidí, kteří ještě doma na letišti prošli testem, ale v Japonsku už nikoli.

Rychle se našel viník. Je jím lékař na palubě. Samozřejmě „nenaočkovaný“ lékař. Už se objevují ostré odsudky. „Skandální,“ řekl třeba Andrej Babiš. Skandální je v jeho očích, a nejenom jeho, to, že Český olympijský výbor vůbec dopustil, aby se sportovci cestoval nenaočkovaný člověk.

Co na tom, že příčinnost vůbec není zřejmá. Že nakazit se mohl pan doktor od sportovců. Co na tom, že ani očkování nechrání před nákazou. Vždyť třeba Ondřej Perušič, další z pozitivních onoho letu, má vakcinaci za sebou – a přece je pozitivní.

Důležité je, že víme, na koho ukázat. Na nenaočkovaného. Teď se to přece nosí… Je to součást nátlaku, na jehož konci bude veřejnost dostatečně zpracovaná tak, aby bez velkých protestů přijala dělení na občany očkované a neočkované. Na občany s většími a menšími právy.

Tleskám všem – a není jich napříč společností mnoho – kteří se staví proti hlavnímu proudu. Třeba lékař a zlatý olympionik Lukáš Pollert. „Dav má o vině vždy jasno a lynč je na dosah. Vše kvůli pozitivnímu testu, který neznamená ani nakažení?“ napsal na sociálních sítích. „Sportovci mohli nakazit lékaře, stejně i naopak.“

Proto zarazí, když agentura zastupující pozitivně testovanou Markétu Nausch Slukovou, označila počínání ČOV za „čistý amatérismus, selhání toho, kdo měl na starosti výpravu charterového letu, ne lidí na palubě.“

 

Je potřeba naprosto cítit se sportovci, jimž tato událost zničila sportovní sen. Z tohoto pohledu je to obří neštěstí, do kterého se lze těžko naplno vcítit. Ale taky je potřeba odmítnout hon na neočkované čarodějnice.

A na místě je taky otázka (alespoň ti, kteří tolik útočí na lékaře či ČOV, by si ji měli položit určitě), zda lze lidem na palubě skutečně odpárat podíl viny. Podle svědectví se dá říct, že se nechovali předpisově, ať už si o těch předpisech myslíme cokoli. Sdružovali se, neměli roušky. Na druhou stranu, jak byste se počínali vy, kdybyste byli výhradně mezi lidmi, kteří chvíli předtím prošli PCR testem s výsledkem negativní?

Přesto každý účastník letu, protože je svéprávným jedincem, měl tu možnost předpisově se chovat. Mohl si nechat roušku, vyjma jídla, celých čtrnáct hodin na ústech. Nemusel se sdružovat. Mohl se prostě s pochopitelnou opatrností jistit. Ale samozřejmě, ani to nemuselo zabránit tomu, že se nakazí. Zrovna Ondřej Perušič se měl během letu chovat vzorně, a přesto testy neprošel.

Na závěr ještě jednou Lukáš Pollert. „Vinen je test, který se vůbec nemusel dělat,“ napsal.

Ano. Olympijské hry, to je především setkávání zdravých vysportovaných lidí. Proběhly by v klidu – kdyby se na nich netestovalo.

Vstoupit do diskuse
34
Články odjinud


Články odjinud