Pavel Bárta
1. ledna 2019 • 16:40

Američané zase vypadají odskočeně, postup zní jako sci-fi. Ale proč se předem bát

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Historická zkušenost vypadá děsivě. Česká dvacítka hrála s Američany na mistrovství světa ve čtvrtfinále od zavedení play off pětkrát a jen jednou vyhrála. Hned napoprvé, bude to jednadvacet let. V posledních letech tyhle zápasy připomínaly střet křižníku s rybářským škunerem: v Ufě 2013 a Helsinkách před třemi lety pokaždé 0:7, pak v utkání o bronz loni v Buffalu 3:9.



Čtvrtfinále USA - ČESKO ONLINE (čtvrtek 3. 1., 2:00) »

Góly

Domácí: 12:12. Cates, 26:10. Norris, 59:22. Chmelevski

Hosté: 51:29. M. Kaut

Sestavy

Domácí: Primeau (Keyser) – Q. Hughes, Kemp, Samberg, M. Anderson, M. Samuelsson, St. Ivany, Miller – Farabee, Norris, Robertson – Cates, Barratt, Madden – Cockerill, Poehling, Wahlstrom – Drury, J. Hughes, Chmelevski – O'Brien.

Hosté: Dostál (Škarek) – J. Galvas, Kvasnička, F. Král, D. Mikyska, Šalda, Bukač – M. Kaut, Nečas, Zadina – Jeník, Hladonik, Machala – Lauko, Kondelík, Hrabík – Pekař, Kern, Pour – Plášek ml..

Rozhodčí

Alarie (CAN), Björk (SWE) – Goljak (BLR), Šišlo (RUS)

Stadion

Save-On-Foods Memorial Centre

Americký výběr ročníku 1999 navíc vyhrál předloni v Popradu šampionát osmnáctiletých, ve finále porazil shodou okolností Finsko. Stejný tým, který předtím vyřadil v prodloužení český celek po jeho velkém, ale nakonec marném comebacku. Trenér Varaďa a dost českých hráčů to pamatuje. Většina z nich si za soupeře pro klíčový duel ve Victorii přála celek USA, než Finsko. Ne, že by šlo o nějaký druh sebetrýzně, zámořský soupeř jim připadal prostě hratelnější.

Dobrá tedy. Máme se snad chystat na Jatka č.4? No, zkuste si představit třeba i jiný scénář. Famózní Dostál v české brance. Znovuzrozený útok v čele s Nečasem , střelecké procitnutí Zadiny, který po spoustě chycených a zblokovaných pokusů konečně trefí zadní stranu branky. A třeba utrhne hattrick. Zní to jak sci-fi, Američani zase vypadají odskočeně.

Ale proč se předem bát. Všichni jsou to lidi, a český tým je vyzrálejší, než loni, byť těžký los a kostrbatá cesta skupinou připravily hráče o část sebevědomí. Třeba je však postup nakopne, stejně jako touha po nápravě. A není nad to jít do boje nažhavený. Tým musel na Nový rok už v půl sedmé ráno z rozkazu pořadatelů vyrazit z Vancouveru na ostrov, kde leží čtvrtfinálová země Victoria.

Lauko po postupu do čtvrtfinále: Hra ale nebyla perfektní, dělali jsme hodně chyb
Video se připravuje ...

Jáchym Kondelík a Kryštof Hrabík se radují se střelcem gólu proti Dánsku Jakubem Laukem
Jáchym Kondelík a Kryštof Hrabík se radují se střelcem gólu proti Dánsku Jakubem Laukem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud