Pavel Janega
30. srpna 2011 • 15:26

I vy, pánové, jste k poražení... Plzeň musí zapracovat na psychice

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG – Tohle nebyla Plzeň. Tým, který je vychvalován do nebes. Tým, který hraje nejlepší fotbal. Hráči Viktorie zjistili, že i oni mohou prohrát. A byli z toho dost zaskočení. Vztekali se. Soustředili se úplně na jiné věci, než měli. Chyba! Trenér-psycholog Pavel Vrba jistě zasáhne tvrdou rukou.



Twitter: @pjanega
e-mail: pavel.janega@deniksport.cz

Fanoušci Plzně byli zmateni. Viděli něco, co už dlouho ne. Jejich klub neuměl navázat na atraktivní výkony. Nevymyslel nic kloudného. A ke všemu prohrál s největším nepřítelem a konkurentem v boji o titul.

František Ševinský (vlevo) a Marián Čišovský odcházejí ze hřiště po prohře se SpartouFoto Michal Beránek (Sport)
Sakra, proč? To vrtá hlavu všem příznivcům.

Plzeň už mockrát zažila zápasy, ve kterých prohrávala – nebo se jí herně nedařilo – a dokázala je zvrátit. Ale v pondělí… Nešlo to. Proti Spartě. Té Spartě.

Trenér Pavel Vrba jí přiřadil stejnou kvalitu jako soupeřům z Ligy mistrů. Ať už myslel Barcelonu nebo Kodaň, je úplně jedno. Věděl, co říká.

A zatímco jeho svěřenci v euforii ještě někde poletovali, Sparta byla namotivována a odhodlána svého soka zničit. Zašlapat do země všechny ty řeči o „české Barceloně“. Chtěla dokázat, že i Plzeň, která nepochybně doposud předváděla suverénně nejhezčí fotbal, je k PORAŽENÍ!

Leonard Kweuke se probíjí hlava nehlava přes plzeňského Mariána ČišovskéhoFoto Michal Beránek (Sport)
Je to tak. I Plzeň se dá porazit. Aktivním a taktickým výkonem.

Sparta se připravila na českého mistra po všech stránkách. Pavel Horváth snad nikdy nezkazil tolik pasů. Danielu Kolářovi nedovolila takřka nic. Snažící se Václav Pilař, který patřil k těm lepším, sám nic nezmohl. A když mohla v ofenzivě využít služeb tanku Léonarda Kweukeho, měla vyhráno.

Mluvit o titulu po pátém kole je předčasné. Ačkoliv Plzeň ztrácí osm bodů – a je to dost – přeci jen zůstává ve hře dalších 75.

Ovšem, aby to zvládla, měla by zapracovat na psychice. Aby ji nevykolejil nepříznivý vývoj a každá inkasovaná branka, kterou dostane. V duelu se Spartou se hráči přestali soustředit na hru. Při pohledu na jejich nakvašené tváře a rozhazování rukama směrem k rozhodčímu, to vypadalo, jakoby se proti nim otočil celý svět.

Tím se Plzeň dostala pod velký tlak. Sama. Zbytečně.

Kouč Vrba už několikrát své hráče dokázal usměrnit správným směrem. Jeho dalším úkolem bude dostat z hlav některých svěřenců představu, že jsou neporazitelní a neohrozitelní. Jak ukázala Sparta, není to pravda. Pro Plzeň bude dobře a pro Spartu špatně, jestli se to Vrbovi znovu povede.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud