Štěpán Filípek
17. prosince 2018 • 13:35

Trpišovský ve Vrbových šlépějích. Co (ne)spojuje trenérské veličiny?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to shoda okolností. Nebo znamení shůry. Když Jindřich Trpišovský v promrzlém Edenu přivolal jaro ve fotbalové Evropě, stalo se to den poté, co stejné mety ještě oslnivěji dosáhl Pavel Vrba. Tedy muž o třináct let, tři tuzemské tituly a tři místenky v Lize mistrů starší. 



Chlapík v bílé kšiltovce s iniciálami JT plzeňskému trenérskému mistrovi několikrát vyslovil uznání i obdiv. Přesto krok po kroku obsazuje roli, v níž před lety oslnil právě Vrba . Představuje sílu, která je schopna měnit zažité pořádky českého fotbalu, nastavit normy, určovat trend. Je nositelem změny. Vlastně ne, ZMĚNY.

Pokud si v době stého výročí republiky připomínáme budovatele státu, v případě toho fotbalového jsou jimi Vrba s Trpišovským. Jejich mužstva okamžitě poznáte, oba jsou zárukou vyhraněné koncepce, jíž je pořízeno vše ostatní. Definovali přesvědčivý herní styl, sladili s ním nároky na hráče a doplňování kádru. Jejich svět je založen na důslednosti, jasném vymezení kompetencí a odpovědnosti.

Ano, tedy přesně na tom, co chybí Spartě, jež o oba projevila jakýsi zájem, ovšem nedokázala či nakonec nechtěla ho zanést na papír. Mimo jiné proto, že by se musela změnit sama. „Možná jsme jednoho z rivalů vykolejili tím, že Vrba skončil u nás, ne na Letné,“ liboval si v půli minulé sezony plzeňský boss Adolf Šádek. O Trpišovském lze prohlásit to samé.

Rok, který se blíží ke konci, byl pro něho klíčový. Odpověděl na otázku, zda se posune o patro výš. Předpoklady prokázal už v Liberci, na pravém břehu Vltavy je potvrdil.

Nespornou výhodou bylo, že mu půdu připravil sportovní ředitel Jan Nezmar. Ozvěna spojenectví Šádek-Vrba na západě Čech, jež se ale

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud