Tomáš Podvín
25. května 2017 • 16:16

Nudná hra United proti Ajaxu? Ne, Mourinhův pragmatismus byl správný

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Manchester United vyhrál Evropskou ligu, přesto čelil kritice. Tým Josého Mourinha prý předvedl nudný defenzivní výkon, pro někoho nehodný jeho jména. Jenže takové zápasy se prostě hrají na výsledek. United získali to, pro co si šli. A co nutně potřebovali.



Mourinhův tým od začátku zápasu proti Ajaxu přesně věděl, co chce hrát. Každý hráč plnil svou úlohu. Svěřenci portugalského trenéra výborně bránili, soupeře nechali hrát daleko od své branky. A sami podnikali nebezpečné protiútoky.

Ano, na držení míče Ajax jasně vyhrál (67%-33%), ale hru měli pod kontrolou United. Zatímco obránci nizozemského týmu byli často zoufalí, protože neměli komu nahrát, Pogba a spol. si věděli rady. A přitom se nerozpakovali míč někdy napálit klidně na tribunu.

Ostatně fakta mluví za vše. Ajax sice vystřelil sedmnáctkrát, ale jen tři střely směřovaly na branku. Mnoho z nich bylo bez šance na úspěch. United měli šest střel, ovšem čtyři z nich trefily branku. A hlavně dvě skončily gólem. A o efektivitě přece fotbal je.

Našlo se samozřejmě mnoho náročných fanoušků, kterým se takový triumf United nelíbil. Chtěli by „hezčí“ fotbal. Ale co to vlastně je? Zatímco někdo může milovat styl Pepa Guardioly, jehož týmy mají za zápas stovky a stovky přihrávek, druhému přijde právě tohle nudné a preferuje rychlý, jednoduchý fotbal. Jiný má zase rád ostrovní styl založený na dlouhých míčích. Proč ne. Neexistuje jen jedna cesta k vítězství.

Pokud se vrátíme k utkání Ajaxu proti United, musíme si uvědomit, že anglickému velkoklubu šlo o strašně moc. V jistém ohledu o jeho budoucnost. Nejde ani tak o triumf v Evropské lize, ale především o účast v příštím ročníku Ligy mistrů.

A nemluvím teď ani tak o penězích, jako spíš o velkých zápasech a prestiži. Zaprvé se najde mnoho potenciálních posil, které by třeba United bez Ligy mistrů odmítli. Ostatně spekuluje se o tom, že právě na to čekal Antoine Griezmann. Ale i stávající hráči se budou určitě mnohem více zlepšovat v zápasech proti nejlepším.

Takže José Mourinho byl postaven před jasnou situaci. Musel vyhrát. Proto vymyslel perfektní taktiku, která totálně eliminovala mladé nadšení Ajaxu. Vyhrál. A když jsem viděl nadšené fanoušky Manchesteru United po zápase, herní styl asi moc neřešili.

Je potřeba ještě říct, že nejde na podobný styl spoléhat celou sezonu. Tým si musí najít svůj vlastní rukopis. Mourinho má jednoznačně na čem pracovat, v Premier League jeho tým vyhořel. Kritizovat ho ale za (vyhrané) finále Evropské ligy je nesmysl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud