Tomáš Vrábel
15. července 2016 • 16:28

Trh s volnými hráči? NHL začíná být pro Čechy příliš velká

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není to příjemná situace. Na trhu s volnými hráči v NHL zatím uspěli jen dva Češi. Obránce Roman Polák se vrátil do Toronta, Michal Rozsíval trochu překvapivě prodloužil v Chicagu. Nejeden Čech tak marně odvrací myšlenky na návrat do Evropy. A to není dobrá zpráva. Kolem Jiřího Hudlera údajně krouží tři kluby. Nejblíže prý má k Vancouveru. Uplatnění nejspíše najde i Radim Vrbata, ale další musí jen doufat.



Dalších pět Čechů je v nejistotě. Ale na rovinu – ani výše dva uvedení se vzhledem k tomu, že se jednání natahují, jen těžko mohou pomýšlet na klíčové role. Není to tak, že by si generální manažeři klubů kvůli nim utrhali ruce. Smutná doba.

Nyní tak čeští hráči nejsou ve stavu, kdy by si mohli diktovat podmínky a tvrdě za nimi stát, ale spíš se můžou jen modlit, aby se nemuseli přesunout na východ…

Patrik Eliáš s Markem Židlickým jsou před koncem kariéry, ale takoví Michal Jordán , Jakub Nakládal či Tomáš Fleischmann jsou v nejistotě, Jiří Tlustý už práci v zámoří najde jen stěží.

Na druhou stranu je současný stav dobrým signálem pro mladší generace.

Hráč se musí přizpůsobit NHL, ta se zvlášť v dnešní době nepřizpůsobí jemu. Sám to přiznal v rozhovoru pro Sport Aleš Hemský . Popsal, jak se musel změnit. Jak plní defenzivní úkoly. Jak je často nasazován do obranné třetiny a na útok má omezený prostor. V této roli se však našel, a to je důležité. Musel ji přijmout, jinak by jen stěží dostal místo v týmu s těmi nejvyššími ambicemi.

Pro ty, kteří jsou teď na trhu, je už však pozdě. Nepřesvědčily kluby, ve kterých působily a zatím ani ty ostatní. A to má soutěž po draftu za sebou další nával mladíků, na které se v posledních letech sází nejvíc.

Loni třeba už práci v NHL nenašel Martin Erat . Následovalo angažmá v Omsku, teď je v Kometě… Nyní hrozí, že ho budou následovat další čeští hráči.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud