Zdeněk Janda
25. května 2023 • 22:31

Jalonen? Nejde o národnost, ale o odbornost! Nesmí uspět neukojené ego

Vstoupit do diskuse
7
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tady se moc nemusí nějak opatrně našlapovat. Hokejový šampionát se nepovedl. Mrkněte na výsledky, projeďte si v hlavě zápasy, předvedenou hru a moc důvodů k juchání mít nebudete. Byla to bída. Měl tým vůbec na lepší umístění? Otázka, která bude zaměstnávat fanoušky i experty. Faktem je, že bez Chytila a Sedláka ztratil na síle.



Když přijdete o prvního a druhého centra, musí se to projevit. To nebyli tuctoví hráči. Ale ti rozdíloví.

Ostatní vesměs dělali, co mohli. Spousta z nich se nepotkala s formou, což se stává. Ale spousta z nich hrála na svých limitech. Ruku na srdce. V minulosti ve čtvrtfinále vypadla mužstva, která měla daleko větší potenciál.

A že se jedná o nejhorší umístění v historii? To je prostě fakt, který mrzí. Je to smutný fakt... Ale upřímně, i tohle je jenom číslo. Sedmí, osmí? Když se vypadne ve čtvrtfinále, už je to skoro jedno. Jenom to dokumentuje, že se turnaj nepovedl.

Rozpaky jsou i nad některými verdikty trenérské štábu. Co to bylo za hru s gólmany na začátku šampionátu? Nebyl herní projev až moc bázlivý?

Anketa

Má zůstat Kari Jalonen trenérem české reprezentace?

ANO
NE

Dost otázek, na které bude muset kouč Kari Jalonen odpovědět. Bude pod palbou. Což je oprávněné. Hokej je národním sportem. A pokud tým předvede na šampionátu špatný výkon, fanoušci si zaslouží, aby se kouč z toho zpovídal. Ale jde o to, že hokejový um není tím hlavním, o čem se jedná.

Takže i když se ukáže, že tým na víc neměl a kouč ušil taktiku právě pro hráče, které měl k dispozici, nemusí to stačit. Dojede na to, že české mistrovství přece musí vést český trenér!

Je to předsudek, který neobstojí. Nejde přece o národnost. Nebo o ukojení ega hokejových šéfů. A o ukázání silných ramen v zákulisí.

Ale o odbornost. A i když se MS nepovedlo, Jalonen pořád má českému hokeji co dát. A měl by dostat prostor i za rok. Jasně, musí přidat. Ale to třeba i GM Martin Havlát. Praha si zaslouží, aby se doma představilo víc hvězd z NHL. To je pravda. Ať už na střídačce bude kdokoliv.

Tweet Petra Dědka (Je čas pro návrat českého trenéra), šéfa Pardubic, jenom dokazuje to, o čem psal deník Sport už před šampionátem. Že jde o mocenskou hru. Jak „vyštípat“ Jalonena. Hraje se na národní notu, hlavním dirigentem je hokejový šéf Alois Hadamczik.

Proto už jeho velký spojenec Dědek hned chvíli po utkání mluvil o změně.

Navíc rozhovor na konkurenčním webu jasně ukazuje, jakým směrem se chce mocenské duo Hadamczik – Dědek ubírat.

Ať to dopadne jakkoliv, měla by vyhrát odbornost. Než hra na národní notu. A něčí neukojené ego.

Nabízí se jasný scénář. Jalonen s tím sekne sám. Protože tohle nemá zapotřebí... Je připravený čelit kritice za výkony. Oprávněné kritice.

Ale těžko téhle rozjeté hře. Český hokej se zase ukázal ve své kráse...

Na ledě to nevyšlo, o tom není sporu. Mistrovství skončilo fiaskem. Ale Česko přijde o respektovaného kouče kvůli něčemu jinému. A to je to smutné.

ONLINE PŘENOS - MS v hokeji 2023
9. 5. 2023
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Finsko Finsko Kanada Kanada Pavel Bárta, redaktor iSport.cz Pavel Bárta, redaktor iSport.cz Slovensko Slovensko Švédsko Švédsko USA USA Zdeněk Janda, redaktor iSport.cz Zdeněk Janda, redaktor iSport.cz
Obnovit
Zprávy ze dne 9. 5. 2023
18:45
9. 5. 2023
Česko

V hledišti šla pára od pusy. Byla to opravdu ledová hala. Hokejisté mají za sebou v dějišti šampionátu první trénink v hale Daugava. Do ní hráči dorazili už ve výstroji, takže z autobusu, připomínající „harmoniku“ z MHD, vyskákali už v bruslích. „Ale dá se to zvládnout, nic strašného,“ říkal bezprostředně po první přípravě na ledě útočník Ondřej Beránek. Hokejisté měli za sebou perný den. Odlet, ubytování, převlečení, první trénink… Více čtěte ZDE >>>

Zprávy ze dne 9. 5. 2023
14:40
9. 5. 2023
Zdeněk Janda, redaktor iSport.cz

Redaktor webu iSport.cz se krátce po příletu do Rigy ocitl v nesnázích...

Zprávy ze dne 9. 5. 2023
10:04
9. 5. 2023
Zdeněk Janda, redaktor iSport.cz

K reprezentaci se na letišti připojil i útočník Filip Chytil z New York Rangers. Co exkluzivně pro web iSport.cz prozradil před nástupem do letadla?

Zprávy ze dne 9. 5. 2023
9:46
9. 5. 2023
Zdeněk Janda, redaktor iSport.cz

Český národní tým dnes dopoledne odletěl z Prahy do Rigy. Na letišti se už „mastily“ karty.

Zprávy ze dne 9. 5. 2023
8:00
9. 5. 2023
 
 

Vstoupit do diskuse
7
Články odjinud


Články odjinud