Martin Hašek
19. srpna 2022 • 14:42

Šorm finišoval na Supermana. Zmatek u žen: diskvalifikace i přes protest

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MNICHOVA | Prolétl cílem tak, jak to dělával Christopher Reeve. Patrik Šorm se na ME v Mnichově dostal ve finiši štafetového rozběhu na 4x400 metrů pod tlak soupeřů a do cíle se předklonil s rukou nahnutou dopředu na Supermana a pojistil českému týmu postup do finále. Ženský tým dopadl hůř, byl diskvalifikován za vyšlápnutí z dráhy Nikolety Jíchové.



Dramatické chvíle prožívaly v Mnichově obě čtvrtkařské štafety. Zatímco pro mužskou sestavu to dopadlo dobře, ženská o postup do finále přišla. Tereza Petržilková, Nikoleta Jíchová, Martina Hofmanová a Lada Vondrová si na dráze sice časem vybojovaly postup. Pak byly ale diskvalifikované.

Nastal zmatek, protože ve výsledcích je jako důvod vyloučení uvedeno pravidlo 24.8, což by znamenalo bránění při předávce. Proti tomu česká výprava úspěšně protestovala, nakonec ale byly Češky stejně vyloučeny, protože Nikoleta Jíchová na druhé úseku několikrát vyšlápla z dráhy.

„My jsme argumentovali tím, že je rozhodčí blbě postavili. Což bylo uznáno, nicméně, bohužel, Nikoleta předtím ještě třikrát vyšlápla, takže na základě toho jsme venku,“ uvedla ředitelka svazu Karolína Farská.

Mužská kovbojka na cílové čáře dopadla líp. Šorm byl na prvním místě a po očku sledoval situaci za sebou na velké tabuli za cílem. Jenže z klidného běhu do cíle bylo najednou drama, když se tři soupeři za jeho zády začali přibližovat.

„Nevím, jestli jsem to lehce podcenil, ale snažil jsem se ušetřit síly na finále. Díval jsem se na tabuli, zdáli se mi daleko, a pak tam najednou byli. Trochu jsem to prokaučoval,“ připustil Šorm.

Proto si v poslední situaci vítěznou pozici pojistil, když své dlouhé tělo natáhnul k cíli pravou rukou s kolíkem napřed.

„Napadlo mě, že tam dám ruku, tohle hodně dělají Poláci. Tak jsem ji tam zkusil dát a vyšlo to,“ líčil Šorm. „Málem jsem spadnul. Tretry, jak jsou nové, vysoké, ne úplně balančně vyladěné, tak jsem měl hodně problémy to ustát do cíle.“

Malé drama nakonec potvrdilo místo české štafety ve finále. Sestava Matěj Krsek, Pavel Maslák, Michal Desenský a Patrik Šorm zaběhla čas 3:02,07 minuty, vyhrála svůj rozběh a celkem pátým výkonem postoupila do sobotního elitního boje.

„Dneska se mi běželo líp než ty sólo závody. Jsem rád a doufám, že zítra to bude ještě lepší, aby se to podobalo časům z Eugene,“ řekl někdejší individuální evropský šampion Pavel Maslák.

Česká štafeta se před třemi týdny na MS v Eugene dostala do finále, kde zaběhla národní rekord 3:01,63 minuty. V Mnichově patří do okruhu týmů, které si můžou dělat naději na medaili. Češi sice v posledních letech získali několik medailí na halových ME, na mistrovství Evropy pod otevřeným nebem ale získalo naposledy medaili ještě československé kvarteto na dávném šampionátu v roce 1978 v Praze. Josef Lomnický, František Břečka, Miroslav Tulis a Karel Kolář získali tehdy bronz.

„Furt věřím, že si tu medaili odvezeme. Ale bude nás na ni šest a jsou jenom tři,“ řekl Šorm.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud