3. května 2011 • 15:54

Špotáková je doma z Afriky. Bude už jen ladit

Autor: čtk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé absolvovala světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková se svým novým koučem Janem Železným dvouměsíční soustředění v Jihoafrické republice a minulý týden se vrátila pozitivně naladěna.



Je prý velmi dobře fyzicky připravena, oštěpařskou formu a techniku jen potřebuje vyladit. První závod ji čeká na malém mítinku v německém Schwandorfu 15. května.

Atletka, která v červnu oslaví třicáté narozeniny, loni po jedenácti letech opustila kouče Rudolfa Černého a domluvila se na přípravě pod vedením světového rekordmana Železného. Vznikla tak spolupráce dvou nejlepších oštěpařů, která měla přinést další impulz do kariéry olympijské vítězky. Železný je prý o formě Špotákové přesvědčen, samotná oštěpařka si přípravu také chválila, jen ji trochu straší zatím nevyrovnaná technika hodů.

Špotáková se zprvu bránila dlouhému soustředění daleko od domova, která ve své kariéře Železný vyznával. Nakonec uznala, že pozitiva převažují. I proto, že za ní zhruba v polovině kempu přiletěl přítel Lukáš. "Takže se to rozdělilo na dvě poloviny, dalo se to vydržet," připustila oštěpařka na dnešní tiskové konferenci. Od svého kouče dokonce dostala čtyři dny volno, které strávila s přítelem mimo jiné v Kapském Městě.

Barbora Špotáková př tréninku na soustředění v JAR
Barbora Špotáková př tréninku na soustředění v JAR

"Odpočinula jsem si a bylo to super," řekla. "Člověk se necítí pod tlakem jako na dvoutýdenním soustředění, kdy toho musí hodně stihnout. "Když má člověk menší zdravotní potíže, není problém si najít náhradní program a odpočinout si," uvedla. To byl i její případ, neboť ji opět v přípravě na sezonu bolela Achillova šlacha. "Dva týdny jsem nemohla moc běhat, ale Honza (Železný) má zkušenosti, vymyslel náhradní program. Zaměstnal mě, nepřemýšlela jsem nad zdravím a poslední tři týdny jsem trénovala úplně naplno," prohlásila Špotáková.

Přestože se v závěru soustředění už hodně těšila domů, do Afriky se zřejmě za přípravou opět vrátí. "Podmínky na trénink oštěpu jsou tam neuvěřitelné. Kdybychom chtěli motorový člun, tak ho máme, udělají pro nás všechno," chválila oštěpařka podmínky, které za roky své kariéry na místě zařídil právě Železný. "Nic tam nechybí. Navíc se bydlí v domečcích, takže se člověk cítí jako doma a soustředí se jen na trénink. To jsem nikdy nezažila," pochvalovala si. "Nechci to ale moc chválit, aby tam nejezdilo moc atletů a nestala se z toho masovka," usmála se.

Zdravotní problémy ji opustily, už ji netrápí ani loket, s nímž loni laborovala i na ME v Barceloně. I proto, že lehce změnila techniku hodu a také držení oštěpu. "Fyzicky jsem připravená velice dobře, po technické stránce se ale zatím na závody necítím. Ale mám ještě dva týdny," řekla. "Musím to ustálit, když tak se vrátím ke staré technice. Ale Honza (Železný) je v klidu, je přesvědčen, že to bude v pořádku, to mě uklidňuje. On, když něco předpovídá, tak to tak je. I když já jsem občas hodně nervózní a vztekám se," líčila s úsměvem.

Letošní sezonu si chce hlavně užít. Už nemusí kvůli roli ambasadorky jezdit na každý mítink Diamantové ligy, neboť má jako loňská vítězka divokou kartu. Její disciplína bude v předprogramu Zlaté tretry, kde se jí moc nedaří, málo sledovaný bude i její první závod sezony na malém mítinku v zahraničí. "To všechno mi vyhovuje. Chci se letos atletikou hlavně bavit," řekla.

Na úvod by ji uspokojil výkonem kolem 66 metrů a hlavně dobré zdraví. "Myslím si, že ta forma půjde nahoru," uvedla. Po mítinku Diamantové ligy v Římě pojede na Zlatou tretru do Ostravy, pak na další závod lukrativní světové série do Eugene, následně bude házet v Praze při Memoriálu Josefa Odložila. Českému týmu pomůže na ME družstev ve Stockholmu, nebude chybět ani na domácím šampionátu v Brně. Po červencových závodech Diamantové ligy ji čeká MS v Tegu.

V Koreji házela už v roce 2003 na univerziádě a má na ni jen ty nejlepší vzpomínky. Přestože tam panuje teplo a vlhko. "Ty podmínky mi ale sedí," řekla šampionka z roku 2007 v Ósace. Asijské závody jí sedí, vždyť v roce 2008 vyhrála olympiádu v Pekingu. "Takže bych hrozně ráda zase mistrovství světa vyhrála, už kvůli trenérovi, který do toho dává všechno," řekla. O soupeřkách nic neví. "Uvidí se po prvním závodu," dodala.

Témata: 
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud