29. května 2019 • 15:00

Souboj nástupců Bolta! Na Tretře se vedle Bakera představí i De Grasse

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva hrdinové nové generace světového sprintu se ve čtvrtek 20. června střetnou na Zlaté tretře Ostrava. Po odchodu legendárního Usaina Bolta na sprinterskou tradici populárního mítinku kromě už dřív ohlášeného Američana Ronnieho Bakera naváže i Kanaďan Andre de Grasse, trojnásobný olympijský medailista z olympiády v Riu.



Zažívá život jako na houpačce. Andre de Grasse kdysi vyrůstal v městečku Markham na předměstí Toronta, kde býval členem partičky flákačů, které se nevyhýbalo násilí, ani drogy. V květnu 2012 se ale s kamarádem stavil na středoškolských atletických závodech a v basketbalových šortkách zaběhl stovku za 10,90 sekundy. Atletický trenér a olympijský medailista ze štafety z Her 1984 Tony Sharpe si ho musel všimnout. A už to jelo.

De Grasse se rychle stal mladou hvězdou světového sprintu a před třemi lety na olympiádě v Riu získal za Boltem stříbro na dvoustovce, bronz na stovce a další bronz ve sprinterské štafetě. Poslední dvě sezony ho zastavila svalová zranění. Teď je však zpět a jeho znovuzrození uvidí diváci na Zlaté tretře.

„Po Riu ho odborníci označovali za možného Boltova nástupce, ale v letech 2017 a 2018 se trápil se zraněními a až teď je fit a opět myslí na ty nejvyšší mety a časy pod deset sekund,“ vysvětluje manažer Zlaté tretry Alfonz Juck.

De Grasse se přidá už do tak nabité startovní listiny běhu na sto metrů, kde září jméno Američana Ronnieho Bakera. Bývalý čtvrtkař je vzdáleným příbuzným někdejšího světového šampiona na stovce i dvoustovce Tysona Gaye a vyrůstal jako obdivovatel Usaina Bolta. Teď se specializuje na stovku, kde vloni vyhrál čtyři závody Diamantové ligy.

Ve startovce jsou kromě Bakera (9,87) a De Grasseho (9,91) i další borci s osobními rekordy pod deset sekund – Číňan Su Ping-tchien (9,91), Francouz Jimmy Vicaut (9,86), Jihoafričan Akani Simbine (9,89) a Turek Jak Ali Harvey (9,92).

„Tak kvalitní pole Tretra na stovce ještě neviděla,“ říká Juck.

Posilu dostala také startovka oštěpařek, kde se k souboji dvou nejlepších závodnic letošní sezony, Nikoly Ogrodníkové s Číňankou Lu Chuej-chuej přidá i Chorvatka Sara Kolaková, olympijská šampionka z Ria.

Přijede i letošní nejrychlejší závodnice na 1500 metrů, Keňanka Gudaf Tsegayová (3:59,57 minuty minulý týden v Nanjingu).

„Ostravu si zamilovala. Je držitelkou rekordu mítinku (4:00,96) z roku 2017 a vyhrála i vloni. Chce se pokusit o hattrick vítězství a slíbila i útok na pokoření čtyř minut,“ říká Juck.

V ženské kladivu, které bude mít premiéru na hlavním stadionu, bude startovat vedoucí žena tabulek Gwen Berryová z USA (letos 76,23 metru), ale i vítězka IIAF Hammer Challenge a asijského šampionátu Číňanka Čang Weng.

Témata: 
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud