Martin Hašek
24. června 2022 • 20:15

Rok po tornádu vichřice. Atletům brala rekordy: Snad to nepřijde znovu

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Emotivní roční výročí ničivého tornáda oslavil Hodonín startem atletického mistrovství republiky na bleskově opraveném stadionu. Pokřtily ho časy jak z americké národní kvalifikace. Parádní sprinterské výkony v čele se stodesítkou překážek Petra Svobody (13,25) a kalupu Zdeňka Stromšíka na stovce (10,12) znehodnotil silný vítr.



Zdeněk Stromšík se podíval na podmračenou oblohu, pod níž se proháněly poryvy větru. „Já jen doufám, že to nepřijde znovu. Zvedá se vítr, má být bouřka…“ líčil Stromšík.

Přesně rok po katastrofickém tornádu, které na Jižní Moravě způsobilo škody za 15 miliard korun, a přímo v Hodoníně vzalo střechu místní tribuny a vrhlo ji na atletickou dráhu, se na stadioně U červených domků konalo mistrovství republiky. A v areálu, k jehož rekonstrukci přispěl téměř milion korun ze sbírky mezi samotnými atlety, znovu hodně fučelo.

Tentokrát se naštěstí nestalo nic závažného, vítr ale dohnal několik sprinterů k fantastickým časům, které se ovšem do historických tabulek kvůli nepovolené podpoře povětří nemůžou počítat.

Překážkář Petr Svoboda vyhrál v čase 13,25 sekundy a běžel o dvě setiny rychleji než při svém národním rekordu v roce 2010. Stromšík výkonem 10,12 překonal národní rekord, který společně drží s Janem Velebou a Dominikem Záleským, o čtyři setiny. Devatenáctiletá sprinterská senzace Eva Kubíčková by se časem 11,35 dostala na páté místo českých historických tabulek, jen čtyři setiny za legendární Taťánu Netoličkovou-Kocembovou.

Vítr pomáhal ke skvělým časům taky na stovce překážek žen, kde svedly těsný souboj vítězná Tereza Vokálová (13,06) s Terezou Elenou Šínovou (13,07).

Zdeněk Stromšík dobíhá do cíle
Zdeněk Stromšík dobíhá do cíle

„V rozběhu jsem cítil, že mi vítr hodně pomáhá. Ve finále taky, ale tam už jsem šel maximální úsilí, takže jsem podporu tolik necítil,“ vysvětloval Stromšík. „Člověk hlavně nesmí přepadávat dopředu, protože jak vítr fouká, tak někteří lidé mají tendenci se předklonit a to pak vítr nepomáhá. Musíte být jak pravítko a nechat se tím vyvézt.“

Výkony s podporou větru nad dva metry za sekundu se sice nepočítají do oficiálních tabulek, ve světovém žebříčku ale platí, i když s větrným odpočtem. A kvalitní výkon na mistrovství republiky je ve složitém bodovacím systému pro reprezentanty i tak důležitým trumfem. Svobodu může čas z Hodonína dostat na světový šampionát do Eugene, Stromšíkovi zase může pomoct na mistrovství Evropy do Mnichova.

„Vítr nehraje v rankingu takovou roli. Tam se jen odečítají body, není to, že se to nepočítá. Bude to trochu ochuzené, ale pořád lepší než dvojka do zad, kdybych běžel 10,60,“ vysvětluje Stromšík.

Vítr sebral výrazný osobní rekord i trojskokance Lindě Suché (13,78). Damián Vích vytvořil na steeplu časem 8:36,43 rekord šampionátu, který po dlouhých 27 letech vzal Michaelu Nejedlému (8:37,92). Čtvrtkařka Lada Vondrová vyhrála rozběhy kvalitním časem 52,18 sekundy.

V sobotu šampionát vyvrcholí a jedním z hitů bude oštěpařský souboj mezi Barborou Špotákovou a Nikolou Ogrodníkovou. „Je to moc krásný příběh, jak se lidi semkli, přispěli na opravu a vyvinuli tolik energie a úsilí, aby to přesně za rok zvládli,“ těší se Špotáková.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud