7. srpna 2009 • 15:19

Doping stále hrozí

Autor: nit, eli, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zůstane blížící se atletický šampionát v Berlíně neposkvrněn dopingovým bahnem? Pravděpodobnost není příliš vysoká. Hlavní olympijský sport se sice vypořádal s podvodníky kalibru Marion Jonesové, ale sportovců, kteří si v pravidlech hledají cestičku, stále neubývá.



Nejnovější vlna problémů s dopingem zasáhla atletiku v posledních týdnech, nepříjemná je především kauza pěti jamajských atletů, kteří byli usvědčeni z užívání stimulantu methylxantinu. Případ totiž vrhl první drobný stín na úspěchy fenomenálního sprintera Usaina Bolta. Mezi pěticí pozitivně testovaných byl i jeho tréninkový partner Yohan Blake.

„Použili látky zvyšující aktuální výkon, tedy anabolický nebo hormonální doping,“ vysvětluje Jaroslav Nekola, předseda Antidopingového výboru.

Včera vyšlo najevo, že jedna jamajská atletka z této pětice nakonec bude moci na mistrovství světa startovat. Jamajská národní antidopingová komise očistila sprinterku Sheri-Ann Brooksovou kvůli nesrovnalostech při testech.

„Byly tam nějaké nesrovnalosti a komise nemůže sportovce usvědčit jen na základě vzorku A. Proto jí nemůžeme udělit žádný trest,“ řekl Gammon. Případy dalších čtyř, Blakea, Marvina Andersona, Allodina Fothergilla a Lansforda Spenceho se bude dnes zabývat disciplinární komise.

Další dopingový případ se objevil v Brazílii. Pozitivní výsledek mimosoutěžní dopingové zkoušky z 15. června měli účastníci loňské olympiády Bruno Barros, Josiane Titová, Lucimara Silvestreová a dále i Jorge Sena s Lucianou Francaovou.

Všichni se museli vrátit z Německa, kam už odcestovali, a čekají na výsledek kontrolního testu, ačkoli vinu vzal na sebe jejich trenér Jayme Netto. Ten sportovcům podal nedovolenou látku prostřednictvím dvou injekcí do břicha.

Mezinárodní atletická federace IAAF už dřív zabránila návratu k závodění sedmi ruským atletkám, které v roce 2007 podváděly se vzorky moči, na což se přišlo zpětnou kontrolou před loňskou olympiádou.

Mezi usvědčené patří i vytrvalkyně Olga Jegorovová, která byla neslavnou hrdinkou dopingového skandálu už nou hrd na mistrovství světa 2001 v Edmontonu. Tehdy ale kvůli chybě při zpracování vzorku přes protesty veřejnosti startovala. Sedmičce atletek měl trest vypršet už během této sezony, IAAF ale sankce prodloužila do roku 2011.

Právě neuspokojivá situace s dopingovými kontrolami na území bývalého Sovětského svazu dlouhodobě vzbuzuje pochybnosti.

„Na mistrovství světa budou při zjišťování dopingu používány nejmodernější přístroje a metody. Jsem ale zklamán, že metody ještě nejsou tak dokonalé, aby objevily ty, kteří to v určitém období zkouší t a riskují,“ říká tyčkařský trenér Boleslav Patera.

„Obávám se, že to někomu stále prochází, zvlášť ve státech bývalého Sovětského svazu. Zatímco my jsme v Česku pod přísnou Z kontrolou, mezinárodní agentura WADA kontroly omezila.“

Podle českého antidopingového šéfa Jaroslava Nekoly se komisaři řídí podle instrukcí WADA. „Může se samozřejmě stát, že když sportovec sam vyjede do ciziny, kontrolován nebude, a když je doma, zrovna k němu někdo k přijde,“ říká Nekola.



DOPINGOVÉ SKANDÁLY NA MS V ATLETICE

2001 – Edmonton Ruská vytrvalkyně Olga Jegorovová byla na mítinku v Paříži pozitivně testovaná na EPO. Při kontrole však byl odebrán jen vzorek moči a nikoli vzorek krve. Mezinárodní federaci IAAF tak nezbylo než Jegorovovou na šampionátu v Edmontonu pustit na start. Vyvolalo to velký odpor veřejnosti i samotných atletů. Britské běžkyně Paula Radcliffeová a Halley Tullettová rozvinuly na tribuně transparanent s nápisem „EPO podvodnice ven“. Rumunka Gabriela Szabóová hrozila, že proti Rusce nenastoupí. Jegorovová nakonec vyhrála závod na 5000 metrů, ale musela vydržet trpkou chvilku na stupních vítězů. Stadion ji pozdravil hromovým pískotem.

2003 – Paříž Americká sprinterka Kelly Whiteová spadla do antidopingové sítě těsně předtím, než se provalila obří aféra laboratoře BALCO. Na mistrovství světa vyhrála stovku i dvoustovku, ale ještě během šampionátu neprošla testem na stimulant monadifi l. Whiterová prohlásila, že látku vzala kvůli narkolepsii a po šampionátu jí bylo dovoleno startovat. O rok později ale přiznala, že dlouhodobě užívala anabolické steroidy a EPO a její veškeré výsledky od roku 2000 byly anulovány. Zlato ze stovky tak získala jiná Američanka Torri Edwardsová, která dostala dopingový trest o rok později. Bronz brala Ukrajinka Žana Blocková, jejíž jméno se objevilo na zákaznickém listu laboratoře BALCO. Na dvoustovce se Edwardsová posunula ke stříbru, zlato brala Ruska Anastasia Kapačinská, později rovněž usvědčená z dopingu.

2005 – Helsinky Sprinterským králem se stal Američan Justin Gatlin, když vyhrál závody na 100 i 200 metrů, sláva mu však dlouho nevydržela. Ještě v květnu 2006 vyrovnal tehdejší světový rekord na 100 metrů výkonem 9,77. V tu chvíli už se ale zpracovávaly výsledky dubnové dopingové zkoušky, která byla pozitivní na testosteron. Gatlinovi kvůli drobnému prohřešku z mládí hrozil doživotní trest. Spoluprací s antidopingovými bojovníky si ale vysloužil mírnější trest. Nejdřív dostal osm let, nakonec vyvázl s čtyřletým trestem. Jeho trenér Trevor Graham byl jedním z klíčových mužů skandálu kolem laboratoře BALCO a dostal doživotní zákaz činnosti.

2007 – Ósaka Žádný test nebyl pozitivní, pochvalovala si mezinárodní federace IAAF po skončení minulého šampionátu v Ósace. 1132 vzorků bylo odebráno, zkontrolováno bylo celkem 976 atletů. Loni však vyšlo najevo, že sedmička ruských atletek už na jaře 2007 fixlovala se vzorky moči. Výsledky všech atletek od počátku roku byly anulovány a nedávno jim byl zákaz činnosti prodloužen až do roku 2011. Diskařka Darja Piščalnikovová a mílařka Jelena Sobolová přišly o stříbro.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud