17. června 2021 • 09:55

Češky startují EuroBasket proti Rusku. Vše o ME v basketbalu žen

Autor: Miroslav Mazal, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po dlouhých deseti letech se české basketbalistky střetnou v ostrém soutěžním zápase s Ruskem (čtvrtek 12.00, ČT sport). Těžkou bitvou vstoupí do evropského šampionátu, který hostí Španělsko a Francie. Svěřenky kouče Štefana Svitka se v základní skupině ve Štrasburku poperou ještě s domácím favoritem celého turnaje a také s Chorvatskem. „Musíme ukázat srdce,“ burcuje kapitánka Romana Hejdová.



Program českého týmu na ME v basketbalu 2021?

Datum a čas Zápas TV přenos
čtvrtek 17. 6. od 12:00 Rusko - Česko ONLINE ČT Sport
pátek 18. 6. od 20:45 Česko - Francie ONLINE ČT3
neděle 20. 6. od 18:00 Česko - Chorvatsko ONLINE ČT2
Pozn.: Vítěz základní skupiny postoupí přímo do čtvrtfinále a celky ze druhého a třetího místa budou hrát kvalifikaci play off. Pro poslední tým turnaj skončí.

Skupiny EuroBasketu 2021

Skupina A Španělsko Švédsko Bělorusko Slovensko
Skupina B Srbsko Itálie Černá Hora Řecko
Skupina C Belgie Slovinsko Turecko Bosna a Hercegovina
Skupina D Francie Rusko ČESKO Chorvatsko

Náročnou základní skupinou touží na EuroBasketu projít české reprezentantky. „Jsme plné očekávání, protože příprava byla dlouhá. Budeme se snažit ukázat naše maximum. Skupina je ale náročná,“ říká před otevíracím zápasem zkušená křídelnice Romana Hejdová. Čeká ji již šesté mistrovství Evropy. Účast z minulého šampionátu si zopakují už jen Renáta Březinová, Kateřina Elhotová, Veronika Voráčková a Tereza Vyoralová. „Našli jsme některé nové mladé basketbalistky, pro které to bude premiéra na velkém turnaji, ale zároveň příležitost se ukázat,“ věří trenér Štefan Svitek.

Poslední trénink absolvovala i pivotka Julia Reisingerová, která se potýkala s nataženým tříslem. „Je pro nás důležitou hráčkou pod košem a jedním z pilířů naší hry. Například se musí popasovat s Mášou Vadějevovou,“ upozorňuje Svitek. Další hráčky jsou v pořádku. „Stále nás provázejí menší bolístky, ale až bude hozený míč na středovém kruhu a adrenalin stoupne, tak děvčata zapomenou na drobnosti.“

Naposledy Češky nastoupily proti Rusku v červnu 2013 v přípravě. Na šampionátu se obě družstva střetla ještě o dva roky dřív. „Oba týmy jsou dost podobné. V obou je dost mladých hráček, pro které to bude první velký turnaj. Nezkušenost bude částečně na obou stranách. Potřebujeme setřást nervozitu a dostat se do zápasu, abychom nemuseli nahánět nějaké manko,“ plánuje Svitek. „Budou rozhodovat faktory jako bojovnost, doskakování i to, jak si budeme vážit míče, abychom jej neztráceli. Musíme zabránit, abychom dostali jednoduché koše, a sami je naopak musíme proměnit.“

Favoritem úvodního utkání jsou Rusky. „Na start se hodně soustředíme, klíčem k úspěchu může být dobrý a koncentrovaný vstup do zápasu,“ tvrdí Hejdová. Češky dále čeká domácí Francie, adept na titul. Ani proti Chorvatsku nebude mít národní tým, který ve skupině potřebuje skončit nehůř třetí, aby si zahrál v osmifinále, jednoduchou úlohu.

Pro poslední tým skupiny šampionát končí. V této pozici se hráčky, jež napravují 15. místo z předchozího mistrovství, nechtějí ocitnout. „Musíme do toho dát srdce, protože v téhle konkurenci to bude o bojovnosti po celých 40 minut každého zápasu. Pak se může stát cokoliv,“ věří Hejdová. „S Francií můžeme držet krok, ale ne celý zápas. Je tam dvanáct hráček, které jsou vyrovnané a to tempo nepoleví. U nás, Ruska a Chorvatska bude záležet, jak k tomu každý tým přistoupí. Kdo bude chtít víc, tak půjde dál.“

Hala Rhénus Sport ve Štrasburku pro 6200 diváků se může zaplnit z šedesáti procent, což reprezentantky kvitují. „Těším se moc. Sezona byla komplikovaná bez diváků. Já potřebuju emoce, chybělo mi to a jsem ráda, že aspoň na konci sezony na Euro pustí diváky. Může to být jen plus, i když ten kotel bude hlavně pro Francii. Ale my si to můžeme také trochu přivlastnit,“ dodává Hejdová.

Česká nominace na ME v basketbalu žen

Rozehrávačky: Tereza Vyoralová (USK Praha), Eliška Hamzová (Žabiny Brno), Gabriela Andělová (Saarlouis/Něm.),
křídla: Kateřina Elhotová, Alena Hanušová, Veronika Šípová, Veronika Voráčková (všechny USK Praha), Natálie Stoupalová (Žabiny Brno), Romana Hejdová (Nantes/Fr.), Kristýna Brabencová (South Florida/USA),
pivotky: Renáta Březinová (KP Brno), Julia Reisingerová (Girona/Šp.).

Kde se hraje ME v basketbalu 2021?

Mekkou ženského basketbalu by se dalo nazvat dějiště letošního ročníku EuroBasketu žen. Turnaj totiž spolupořádá Francie (Štrasburk) a Španělsko (Valencie), tedy týmy které v posledních letech vládnou ženskému basketbalu na evropském kontinentu.

Základní skupiny C a D se odehrají ve štrasburské aréně Rhénus Sport, která pojme až 6 200 diváků, na turnaj může dorazit až 60 % kapacity. Skupiny A a B a finálová fáze turnaje se odehraje ve Valencii, kde hala Paveló Municipal Font de Sant Lluís pojme 9 000 diváků.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud