Jan Jaroch
5. září 2022 • 23:26

Česko - Nizozemsko 88:80. Vydřená výhra! Peterka zachránil zápas trojkou

Autor: Jan Jaroch, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězné kolečko, osm tisíc diváků v O2 areně na nohách, úlevné výdechy po přestátém stresu. Tak se slavila první výhra české party na EuroBasketu, při níž Tomáš Satoranský opět chyběl. Nejtučněji se pod triumf nad Nizozemskem v poměru 88:80 podepsali Jan Veselý (24 bodů) s Martinem Peterkou (20 bodů), kteří obstarali rovnou polovinu skórovacího přídělu Česka. To vedlo po poločase o 23 bodů, soupeř však náskok domácích seřízl v poslední minutě na tři. Víc však nezvládl a Ginzburgova smečka zítra vyrazí na Finsko s bilancí 1:2 a povinností opět vyhrát.



Není malých soupeřů, na EuroBasketu se může semlít cokoliv. Bosna v neděli porazila Slovinsko, Belgie Španělsko, Gruzie Turky. Překvapení za překvapením. Proto je fakt, že čeští borci ustáli roli favoritů proti Nizozemcům, kteří jsou sice v žebříčku FIBA až na 47. místě zatímco domácí dvanáctí, cenný.

„Je to úleva. Ale nesmíme usnout na vavřínech a stejnou energii a vůli po vítězství musíme přenést do zápasu proti Finům, který bude ještě náročnější,“ hlásal Tomáš Kyzlink, třetí česká hvězda zápasu a autor devíti asistencí.

Povzbudivou zprávou je, že tým konečně dostává tvář. Obrana se zlepšila a především se ujasňuje rotace. Na dlouhých Veselý s Peterkou, to byla varianta, která psala skvěle. Zaplatili za to Ondřej Balvín (jen 8 minut) a z lavičky se vůbec nezvedl Patrik Auda. Vít Krejčí po vydařeném mači se Srby dostal jen 6 minut na hříšti.

„Už ve druhé půlce proti Srbům jsme ukázali, jak bychom chtěli hrát. A dneska jsme to skoro pětatřicet minut plnili. Je to týmové vítězství. Obranu jsme kontrolovali, díky tomu pak pro nás bylo mnohem jednodušší útočit,“ liboval si Veselý.

Bod zlomu

Úsek mezi patnáctou a dvacátou minutou zápasu vyhráli Češi 15:2, Martin Peterka trefil s klaksonem trojku do šatny, která dala domácím vedení 50:27. Nizozemci v prvním poločase propadli i kvůli tomu, že se nemohli trefit z perimetru. Jedinou trojku dal Keye van der Vuurst de Vries, ostatních 13 pokusů Oranjes síťkou nepropadlo.

Statistika zápasu

Pick and roll, nebo chcete-li hezky česky dvojička, to byl ten pravý nástroj, jak do hry dostat Jana Veselého. Český výběr sehrál s Veselým za utkání 36 pick and rollů a z těchto akcí padlo 38 bodů, tedy skoro polovina. Sám Veselý jich po této akci skóroval 20, často se při ní však také otevřela střela Martinu Peterkovi, jenž nemilosrdně trestal.

Hráč zápasu

Jan Veselý. Proti svým Srbům dal v sobotu jen 2 body a bilo do očí, že se ho nedaří víc zapojovat do hry. Nyní měl palubovku pro sebe a exceloval. Přitom v drtivé většině nešlo o jednoduché koše ale střely ze střední vzdálenosti. Minul jedinou z deseti. A jeho trestné hody? Pamatujete, když ve finále Euroligy 2016 trefil jediný z deseti a potopil své Fenerbahce? Od té doby se úžasně vypracoval, což bylo vidět i v pondělí. Šest ze šesti trestných hodů prohnal obroučkou, poslední dva pod velkým tlakem 49 vteřin před koncem za těsného stavu plus tři.

Polsko zvítězilo, suverénní Srbové

Izraelští basketbalisté v pražské skupině poprvé prohráli. V O2 areně podlehli 76:85 Polsku, které se na ně dotáhlo.

Polsko navázalo na výhru nad Českem, ve druhém vystoupení poté podlehlo Finsku. V pondělí jej za vítězstvím táhl A.J. Slaughter, který byl se 24 body nejlepším střelcem zápasu.

Srbští basketbalisté pak porazili 100:70 Finsko a díky třetí výhře ve skupině D si zajistili postup do osmifinále.

Hvězdný Nikola Jokič se na srbském vítězství podílel double doublem za 13 bodů a 14 doskoků. Po 14 bodech přidali Vasilije Micič a Nemanja Nedovič. Nejlepším střelcem zápasu bylo ovšem s 18 body finské křídlo Lauri Markkanen.

Řecko bez hvězdy NBA

V milánské skupině C si postup do vyřazovací části šampionátu zajistila Ukrajina a Řecko. Oba celky vyhrály i potřetí a stejně jako Srbové zatím na šampionátu ani jednou nezaváhaly.

Dvojnásobní šampioni z Řecka porazili 93:77 Velkou Británii, přestože nastoupili bez odpočívající hvězdy NBA Janise Adetokunba. Ukrajina i díky 25 bodům Svjatoslava Michajljuka zdolala 84:73 domácí Itálii.

V dalším zápase Chorvatsko porazilo 73:70 Estonsko. Nejvíc bodů dal Siim-Sander Vene se 18, za Chorvaty zaznamenal 17 bodů Karlo Matkovič a Dario Šarič si za 15 bodů a 12 doskoků připsal double double.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud