Jan Jaroch
26. ledna 2021 • 04:40

Rok po smrti Kobeho: Najdi důvod žít! Vdova se soudí s vlastní matkou

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Legendy neumírají, říká se. V případě Kobeho Bryanta tohle rčení platí. Dnes, v úterý 26. ledna, je to rok, co se helikoptéra s legendárním basketbalistou, jeho třináctiletou dcerou Gigi a sedmi dalšími zřítila v kopcích u města Calabasas. A smutek stále lpí nejen na basketbalové komunitě…



„Mamba na tři!“

„Mamba!“

Tenhle pokřik zazní pokaždé, když se klubko basketbalistů LA Lakers rozchází k boji. Kobe Bryant, jenž dvacet let oblékal uniformu hollywoodského klubu, je v duchu stále s nimi. „Už je to rok, ale pořád mám problém uvěřit, že tu není,“ prohlásil před pár dny dlouhán Anthony Davis, spolu s LeBronem Jamesem kapitán Lakers.

Těch Lakers, které celou poslední sezonu hnala touha uctít památku velikána mistrovským titulem. Přes výluku kvůli pandemii a čtvrt roku hraní v izolaci orlandské bubliny, nikdy neztratili ze zřetele cíl.

„Když se tragédie stala, řekli jsme si: Dokažme to pro něj! A podle toho jsme se celou sezonu řídili. Měli jsme důvod bojovat ještě víc a nakonec jsme dokázali zvítězit,“ vzpomněl Davis na chvíle, kdy jeho tým přemohl v říjnu ve finále Miami a vyválčil pro Lakers sedmnáctý titul dějin. První od roku 2010. Ano, toho roku, co ho k prstenu prakticky na zádech donesl Kobe.

A jeho stopu nese i poslední titul, ať už motivační či v podobě mamby černé, která je zvěčněna na mistrovských prstenech za rok 2020.

Legendy neumírají, tvrdí LeBron

„Říká se, že čas léčí. Ale stále je příliš brzy. Každý truchlí po svém,“ pravil o víkendu s těžkým srdcem LeBron James. Slova, jež zní jako klišé, tentokrát podtrhují realitu. Hromotluk v dresu Lakers Marc Gasol odmítl s omluvou o Kobem mluvit. „Tohle téma je pro mě hrozně nepříjemné, ještě nikdy jsem o jeho smrti nehovořil a pořád nejsem připravený,“ pravil. Kouč Doc Rivers, aktuálně ve službách Philadelphie, se při otázce na Bryanta rozplakal.

Bryantovy průměry v NBA
minuty: 36,2
body: 25,0
doskoky: 5,2
asistence: 4,7
bloky: 0,5
získané míče: 1,4
úspěšnost střelby: 44,7 %
úspěšnost střelby trojek: 32,9 %
procento střelby trestných hodů: 83,7 %

Losangeleský klub proto ani neplánuje připomínku ročního výročí tragédie. Žádné speciální dresy, žádné proslovy. Není třeba, Bryantovu památku mají všichni na očích denně. Ať už v podobě bot z jeho linie, LeBronova střeleckého rukávu, na němž má Kobeho číslo 24 či týmového pokřiku.

„Každý jednou zemře, ale legendy neumírají. A Kobe je přesně takový případ. Stále ho reprezentujeme,“ líčí James.

Pokud je zármutek basketbalistů stále takový, jakým peklem si asi musela projít vdova po Bryantovi Vanessa, jež ztratila během hrůzného lednového dopoledne manžela i dceru? O jejím životě se objevují jen střípky informací, i ty ale berou za srdce.

Nejstarší dcera Natalia oslavila nyní 19. ledna osmnáctiny. „Tátově malé princezně Natalii je osmnáct,“ postovala na Instagramu Vanessa fotku nejstarší dcery s Bryantem. „Drahá Natalie, vše nejlepší k narozeninám. Máma a táta jsou tak hrdí na mladou dámu, v kterou jsi vyrostla. Ukázala jsi tolik síly a ušlechtilosti v nejtěžším roce našich životů. Děkuji ti, že mi tak pomáháš s péčí o své sestřičky.“

Čtyřletá Bianka a roční Capri, která teprve nedávno začala chodit, jsou stejně jako nejstarší dcera tím hlavním důvodem, který nutí vdovu po Bryantovi bojovat se smutkem. Jak je ve svém vnitřním boji úspěšná?

„Žal je zmatený přístav emocí. Jeden den se dokážete smát, ten další se skoro necítíte naživu. Ráda bych poradila lidem, kteří trpí srdcelomnou ztrátou: Najděte si důvod žít, i když vím, jak je to těžké. Podívám se na své dcery a kvůli nim se pokouším projít tímhle smutkem. Smrt má každý jistou, život ale ne. Potřebujete ten pravý důvod,“ vyznala se Bryantová na sociálních sítích.

Matku vykázala z rezidence

Okolí se snaží pomoci jí v zármutku. Španěl Pau Gasol, jenž s Kobem vyhrál dva tituly, jezdí navštěvovat rodinu, jak dokazuje snímek při návštěvě sanfranciského Golden Gate Bridge. Svou prvorozenou dceru pojmenoval Gigi po zesnulé Gianně.

Vanessa Bryantová s rodinou si také nedávno vyrazily na lyžařský výlet, kam je soukromým letadlem vzala zpěvačka Ciara, manželka Russella Wilsona, quarterbacka Seattlu Seahawks z NFL.

Bryantová v měsících po tragédii zažalovala kancelář šerifa kvůli uniklým snímkům z nehody a také společnost, jež havarovanou helikoptéru provozovala.

V soukromí však dostala i další ránu. Ze své rezidence vykázala vlastní matku Sofii Laineovou, která ji obratem zažalovala. Požaduje finanční náhradu za čas, který věnovala Bryantově rodině a výchově vnoučat. Tomu se vdova silně podivila. „Byla babičkou, kterou jsme na mé přání podporovali. A ona po mně teď chce 96 dolarů za hodinu za dvanáctihodinové směny po celých osmnáct let. Přitom jen zřídka kdy pečovala o starší dcery, ještě když byly batolata,“ popsala situaci Vanessa.

V rukách vyšetřovatelů a soudců je i samotná příčina havárie. Závěr by měl být znám letos v únoru. Příčinou smrti všech devíti pasažérů byl podle pitvy úder tupým předmětem. Jednačtyřicetiletý Bryant měl zranění téměř po celém těle. „Tato zranění vedla rychle, pokud ne okamžitě, ke smrti,“ píše se ve zprávě. Pětinásobný vítěz NBA měl podle pitvy v těle ritalin, lék podávaný kvůli lepší schopnosti soustředění a proti narkolepsii.

Helikoptéra v husté ranní mlze narazila do strmého srázu v rychlosti téměř 300 km za hodinu. Pilot helikoptéry neměl v těle alkohol ani drogy. Poslední výsledky vyšetřování dávaly za pravdu teorii, že pilot Ary Zobayana ztratil v husté mlze orientaci. Stroj se při nárazu roztříštil na kusy, které se rozletěly na plochu o velikosti fotbalového hřiště, a začal hořet.

I rok poté je těžké tomuhle konci uvěřit.

Gigi s maminkou Vanessou
Gigi s maminkou Vanessou

Kobe Bryant v číslech

1          jednou nejužitečnější hráč v základní části NBA (2007/08)
2          dvakrát nejužitečnější hráč finálové série NBA v 2009 a 2010

dvakrát nejlepší střelec NBA v 2006 (35,4 bodu na zápas) a 2007 (31,6 bodu na zápas)dvakrát vítěz olympijských her v 2008 a 2012.
         čtvrtý v tabulce nejlepších střelců NBA s 33 643 body
5          pětkrát vítěz NBA v letech 2000, 2001, 2002, 2009 a 2010 (ve dvou finále byl poražen - v roce 2004 proti Detroitu a 2008 proti Bostonu)
8          číslo jeho dresu do roku 2006
10        počet trenérů, které poznal v Los Angeles Lakers
13        jeho pozice na draftu v roce 1996; vybrali si jej Charlotte Hornets, kteří jej ale vyměnili do Lakers za srbského pivota Vladeho Divace
13,6     průměr bodů v dresu USA na OH 2008 a 2012
18        tolikrát se účastnil Utkání hvězd NBA (jen Kareem Abdul-Jabbar má více účastí - 19)
20        počet sezon strávených v NBA a zároveň v Los Angeles Lakers
24        číslo jeho dresu od roku 2006
25        v tolika zápasech NBA nastřílel víc než 50 bodů - jen Wilt Chamberlain (118) a Michael Jordan (31) mají více
81        tolik bodů nastřílel v jediném zápase, 22. ledna 2006 ve vítězném utkání proti Torontu (122:104), lepší je jen Wilt Chamberlain, který v roce 1962 nastřílel 100 bodů
323,3   tolik milionů dolarů vydělal v NBA
5640    tolik bodů nastřílel v play off (je čtvrtý za LeBronem Jamesem, Michaelem Jordanem a Kareemem Abdulem-Jabbarem)

Záběry z nehody vrtulníku, při níž přišli o život basketbalista Kobe Bryant (†41) s dcerou a dalších sedm lidí
Video se připravuje ...

Svět truchlí. Legenda NBA Kobe Bryant tragicky zahynul při pádu vrtulníku
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud