Jiří Punčochář
2. října 2012 • 13:50

Veselý zahájil přípravu na důležitou sezonu ve Wizards bez dvou klíčových opor

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přes léto dřel, pracoval do úmoru na střelbě, práci s míčem a hlubší adaptaci na zámořský basketbal. Aby ne, Jana Veselého čeká mimořádně důležitá druhá sezona v NBA, která už může výrazně napovědět, kam se bude jeho kariéra ubírat. Na startu přípravného kempu ve Washingtonu však český reprezentant čelí taky nepříjemnostem, protože na hřišti chybí dva klíčoví hráči John Wall a Nene. A to může i pro Veselého být velký zásah do hry.



Právě na jeho spolupráci s talentovaným rozehrávačem Wallem se kdekdo těší. Kreativní borec, razící hru rychle dopředu, má Veselého zásobovat přesnými pasy, aby český "Smečující Ninja" mohl ukázat, nakolik se jeho střelba zlepšila. Wall však bude zhruba na osm týdnů pryč kvůli zranění.

„Pro celý náš tým je to hodně špatná zpráva. Musíme ukázat to nejlepší, abychom dokázali hrát i bez Johna, a přejeme mu brzký návrat,“ řekl Veselý novinářům na začátku tréninkového kempu. Sezona NBA startuje 30. října.

Že není zdravý ani Brazilec Nene, to je pro Wizards druhá nedobrá novinka. Právě s Nenem se Washington na konci minulé sezony hodně zvednul. Za to mu klub vypsal čtyřletou smlouvu na 52 miliony dolarů.

Hvězdný Shaquille O'Neal označil právě tyhle dva marody za klíčové borce Washingtonu. Domnívá se, že kolem nich se dá poskládat tým schopný bojovat o čtvrté místo ve Východní konferenci, což by byl po posledním propadáku velký pokrok.

„Vidím je někde mezi osmým a čtvrtým místem. Neviděl jsem je ještě hrát, ale když jsou v kádru Wall a Nene, je to tým pro play off,“ prohlásil Shaq, nyní televizní analytik. S tím, že Wall bude mít největší zodpovědnost. „Washington dojde tak daleko, jak daleko ho on bude schopen dostat. To je úděl superhvězd,“ řekl.

A tak se Wizards modlí, aby byl Wall brzy zpět. Z prvních čtrnácti zápasů, v nichž jim mozek týmu bude chybět, jich devět hrají proti celkům, které se vloni probojovaly do play off. Sedmkrát hrají venku.

„Musíme se na to dívat z širší perspektivy. Ta říká, že John bude hrát většinu této sezony a dostane nás tam, kde chceme být,“ uvedl prezident týmu Ernie Grunfeld.

Velkou pozornost na sebe ale strhne i Veselý. Druhá sezona, z toho první kompletní s celým přípravným kempem, to je pro českou šestku draftu velká výzva. Magazín Bleacher Report ho zařadil mezi desítku hráčů z celé NBA, kteří se zatím pohybovali mimo hlavní pozornost, ale mohou zaujmout.

„Léto bylo dlouhé. Pracoval jsem tvrdě, což budu dělat i nadále. Mým cílem je hrát dobrý basketbal a udělat všechno pro náš tým,“ řekl Veselý.

List Washington Post spekuluje o tom, že při zranění Neneho by mohl Veselý alternovat i na pozici číslo pět, tedy pivotmana přímo pod košem. To by byla pro hráče, který se teprve vloni posunul na místo vyššího křídla, zase další velká novinka.

Trenér Randy Wittman chválí Veselého pokroky. „Nevidíme jen pokrok v individuálních činnostech, ale i ohledně sebevědomí. To je hlavně ohledně Jana. V létě už jsme neviděli tu váhavost při střelbě, která tam byla vloni,“ uvedl kouč.

Český basketbalista Jan Veselý se tvrdě připravoval na svou druhou sezonu v zámořské NBA
Český basketbalista Jan Veselý se tvrdě připravoval na svou druhou sezonu v zámořské NBA

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud