4. srpna 2013 • 04:05

Veselý ve stopách Nowitzkého. V létě ho cepuje osobní kouč

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Po vzoru Dirka Nowitzkého, svého oblíbeného hráče, si i český hráč v NBA Jan Veselý vzal do Ameriky svého osobního kouče. Slovinský specialista Mirsad Aililovič ho sice nedriluje tak extravagantními metodami jako vysokého Němce jeho mentor Holger Geschwindner, je to ale každopádně taky pěkná fuška. Po dvou měsících jsou vidět první pokroky.



V sedm hodin ráno je pláž ještě prázdná, rekreanti vyspávají včerejší večírek. O to víc prostoru mají na práci dva chlapíci, kteří se k moři v Los Angeles rozhodně nepřišli opalovat.

Mirsad Aililovič, řečený Miro, je sám v dobré kondici. S Janem Veselým se napřed proběhne, než mu botou narýsuje v písku kus od sebe dvě čáry. „Tady budou sprinty,“ ukáže.

Tak začíná jeden z mnoha dní, jimiž si Jan Veselý naplnil léto před startem na mistrovství Evropy a třetí sezonou v NBA, což sám bere jako mimořádně důležité období v kariéře.

„Mira jsem si do Ameriky vyžádal. Je to kouč, který si mě v šestnácti vzal do Olimpije Lublaň,“ řekl Veselý o svém rozhodnutí. „Cvičili jsme situace, do kterých se dostanu v sezoně. Nájezdy zvrchu, hru zády ke koši, střelbu. Dokola a dokola, furt,“ popsal náplň přípravy.

Pomáhá i přítelkyně Eva

Aililovič si před cestou do Los Angeles sedl k videu a prohlédl si pár zápasů Washingtonu, aby si udělal obrázek, jak přesně jeho klient hraje a co mu pomůže. Pak vyrazil.

V devět ráno, po hodině běhání, vytáhne v tělocvičně svoji přípravu od videa. Notes má hustě popsaný poznámkami, grafy a cvičeními. Veselý jede jako stroj, střílí, trénuje signály. A je vidět změna! Dá i několik trojek za sebou. On, spíš „dřevěný“ střelec... Pomáhají mu i sestra Hana a přítelkyně Eva. Za hodinu a půl symbolicky vyždímá tričko a namíří si to do posilovny.

Podívejte se na povedené VIDEO z Veselého letního dne

„Trénink mi dodává i sebevědomí,“ pozoruje Veselý. V únoru sám přiznal, že vloni pro svoji formu možná neudělal dost. Letos se rozhodně poučil.

Kouč ho následoval i do Las Vegas na Letní ligu NBA, kde s ním Veselý probíral, na co se má připravit v zápase. Přesně tak to během sezony dělá i Geschwindner s Nowitzkým.

Pokrok se odrazil v číslech právě už v Letní lize. V jednom zápase měl Veselý střelbu devět z jedenácti, celkově se z pole zlepšil na 58 procent oproti padesáti v sezoně. Procento trestných hodů zlepšil více než dvojnásobně.

Nabušený Slovinec ho vodí i do posilovny. Ve vyhřáté Kalifornii ještě není ani poledne a český čahoun už má před sebou třetí trénink. Tentokrát činky. Veselý je rád, když může sednout do auta a ujet na chvíli na oběd a do stínu.

V sedm večer je zpátky v tělocvičně, přichází další střelba, další nájezdy na koš. Veselý se nezastaví, ale užívá si to. Zarazí do koše pár smečí a má po dlouhém dni padla.

Vtipná momentka. K Janu veselému se tahle reportérka mohla dostat jedině ze židle
Vtipná momentka. K Janu veselému se tahle reportérka mohla dostat jedině ze židle

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud