Ivo Pospíšil
4. února 2021 • 09:00

Kvalifikace, pak karanténa? Češky se bojí, že doplatí na Turecko

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou blízko, aby se prorvaly na ME. Až se ale vrátí domů, může jim hrozit až pětidenní karanténa. Celá kvalifikační bublina se totiž českým basketbalistkám uskuteční v Turecku, které bude od pátku Ministerstvem zdravotnictví zařazené mezi země s velmi vysokým rizikem nákazy koronavirem. „Situaci monitorujeme a vyjednáváme o možné výjimce,“ ujistil vedoucí týmu Simon Bytel.



Jde o nařízení, které vejde v platnost od pátku (5. února). Když však o něm bylo v pondělí 1. února informováno, ony už byly těsně před odletem. Do Turecka, do istanbulské bubliny, kde od čtvrtka české basketbalistky sehrají závěrečnou část kvalifikace o postup na mistrovství Evropy.

Rovněž jde ale o zemi, která bude od pátku figurovat v nařízení Ministerstva zdravotnictví jako velmi riziková a po návratu z ní bude nutné nastoupit pětidenní karanténu, následně podstoupit další PCR test a k tomu ještě dalších pět dní nosit respirátor minimálně třídy FFP2.

„V reprezentačním týmu máme hráčky a členy, kteří prodělali covid v posledních 90 dnech, tudíž by se na ně neměla vztahovat pětidenní karanténa plus PCR test po pěti dnech, ale je zde pět hráček a tři členové, kteří buďto covid prodělali před 90 dny, nebo vůbec. Tuto situaci řešíme s ČBF, kde vznikl dopis, který byl odeslán na MZd,“ uvedl vedoucí týmu Simon Bytel.

Zatímco první duel čeká Češky ve čtvrtek proti Rumunsku, další zápas mají basketbalistky na programu až v sobotu, kdy vyzvou Dánsko. Teprve po něm se vydají na cestu zpět domů. Na jejich hotelu platí přísná hygienická opatření, všichni se snaží před jakýmkoliv rizikem chránit – přesto, může jim paradoxně reprezentace zkomplikovat návrat do jejich klubů?

Například USK Praha čeká už 10. února ligový zápas s Ostravou.

„Celou situaci monitorujeme a vyjednáváme o možné výjimce, aby se karanténa nevztahovala na žádného z členů reprezentace a nebyl narušen chod ligových soutěží. Hráčkám, které pak působí v zahraničí, je transit přes ČR povolen bez nutnosti karantény,“ dodal proto Bytel.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud