6. srpna 2022 • 19:59

Satoranský po pěti letech není NEJ basketbalistou Česka. Vyhrál Veselý

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepším basketbalistou uplynulé sezony 2021/22 se stal pivot Jan Veselý. Dvaatřicetiletý reprezentant, který po skončení smlouvy ve Fenerbahce Istanbul bude od příštího ročníku působit v Barceloně, sesadil z trůnu po pěti letech budoucího klubového spoluhráče Tomáše Satoranského. Mezi ženami triumfovala poprvé Julia Reisingerová. Čtyřiadvacetiletá pivotka Girony vystřídala na trůnu Kateřinu Elhotovou, která loni ukončila kariéru.



Ostravský rodák Veselý vyhrál prestižní anketu počtvrté a poprvé od roku 2017. V historickém žebříčku vyrovnal Františka Konvičku, Zdeňka Kose a Jana Svobodu. Od absolutního rekordmana a letos druhého Satoranského ho dělí tři triumfy.

Bývalý hráč Partizanu Bělehrad, Washingtonu Wizards nebo Denveru Nuggets si vysloužil ocenění také za uplynulou sezonu ve Fenerbahce. V dresu tureckého týmu získal počtvrté mistrovský titul a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem finálové série. Spolu se Satoranským prodloužil společnou vládu - po obnovení ankety v roce 2012 se nikdo jiný na český trůn nedostal. Třetí místo letos obsadil Vít Krejčí, který v dresu Oklahomy Thunder absolvoval premiérovou sezonu v NBA.

S Fenerbahce Jan Veselý počtvrté ovládl tureckou ligu. Na závěr angažmá si tam vysloužil cenu MVP
S Fenerbahce Jan Veselý počtvrté ovládl tureckou ligu. Na závěr angažmá si tam vysloužil cenu MVP

Mezi ženami vyhrála poprvé anketu reprezentační pivotka Reisingerová, jež uspěla před Veronikou Voráčkovou a Terezou Vyoralovou z USK Praha. Gironě pomohla do čtvrtfinále Evropské ligy a patřila mezi opory národního týmu. V minulé sezoně skončila v anketě na druhém místě.

Největšími talenty jsou Richard Bálint z Brna a juniorská vicemistryně Evropy do 20 let Valentýna Kadlecová z Chomutova. Cenu pro trenéra roku získal kouč mužské reprezentace Ronen Ginzburg, nejlepším trenérem mládeže se stal Jan Dvořáček. V kategorii 3x3 vyhráli Matěj Snopek a Kateřina Galíčková.

Do Síně slávy České basketbalové federace bylo zvoleno osm nových členů: Olga Fikotová, Zdeněk Böhm, Vlastimil Havlík, Vlastibor Klimeš, Zdeněk Kos, Pavel Petera, Vojtěch Petr a Jaroslav Skála. Cenu předsedy ČBF obdržel Zdeněk Švec.

Anketa Basketbalista roku za klubovou sezonu 2021/22 a reprezentační sezonu 2021:

Nejlepší basketbalista: 1. Jan Veselý (Fenerbahce Istanbul/Tur.), 2. Tomáš Satoranský (Washington Wizards/NBA), 3. Vít Krejčí (Oklahoma Thunder/NBA).
Nejlepší basketbalistka: 1. Julia Reisingerová (Girona/Šp.), 2. Veronika Voráčková, 3. Tereza Vyoralová (obě USK Praha).
Nejlepší trenér profesionálního basketbalu: Ronen Ginzburg (reprezentace mužů).
Nejlepší trenér mládeže: Jan Dvořáček.
Nejlepší mladý hráč: Richard Bálint (Brno).
Nejlepší mladá hráčka: Valentýna Kadlecová (Chomutov).
Nejlepší hráč 3x3: Matěj Snopek.
Nejlepší hráčka 3x3: Kateřina Galíčková.
Nejlepší mladý hráč 3x3: Martin Svoboda.
Nejlepší mladá hráčka 3x3: Anna Rosecká.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud