Romana Barboříková
26. května 2022 • 11:05

Hirt letí na Giru vzhůru. Co ho ještě čeká? Stoupání na Marmoladu i časovka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z ITÁLIE | Kde v sobě našel ještě tolik energie? Tuto otázku si musel položit každý, kdo si ve středu pustil Giro d´Italia a viděl tam českého vrchaře Jana Hirta opět ve skupině uprchlíků před pelotonem. Toho závodníka, který den před tím ovládl extrémně těžkou etapu přes Mortirolo. „V noci jsem spal tři hodiny,“ prozradil navíc v cíli. Kdo tak ještě italský závod nezačal sledovat, určitě by měl. Díky středečnímu 3. místu v etapě se totiž v průběžném pořadí posunul na 7. příčku. Co ho ještě čeká?



Na výsledkovou listinu Giro d´Italia se z českého pohledu teď dívá moc hezky. V úterý Jan Hirt vítězem etapy, ve středu dojel třetí. Přitom po svém vítězství byl tak vyčerpaný, že při rozhovoru byl rád, že sedí na židli. K tomu připočítejte spoustu emocí, dojmů a dalších věcí, které vás nenechají jen tak usnout. Však taky spánku moc nedal – vystačit si musel s pouhými třemi hodinami.

Čekali byste pak, že se spíš bude držet v pelotonu a pojede tak, aby nenabral žádnou ztrátu? Nebyli byste sami. Jenže on to udělal úplně jinak. „Říkal jsem si, že až bude start do kopce, tak teoreticky, když by byla velká skupina, tak tam můžu skočit. A tím, že v úniku byl i Arensman, který mě mohl ohrožovat v průběžném pořadí, tak jsem tam šel určitě. Nechtěl jsem ho nechat, kdyby tam dojel třeba s šesti minutami,“ líčil pak po dojezdu český závodník.

Během dne se vždy držel s důležitými soupeři, vše kontroloval a nebylo na něm znát, že by mu docházely síly. „Nebyl jsem na tom sice tak dobře jako v úterý, ale nebyla to ani katastrofa,“ hlásil Hirt.

A ačkoliv běžně, na rozdíl od většiny cyklistů, kávu nepije, stejně jako v úterý si ji i den poté dal. „Tím, že jsem moc nespal, tělo jelo na kafi. V úterý jsem měl dvě, teď jedno a půl. Jedno na startu a půlku espressa po cestě,“ prozradil recept na to, jak být úspěšný ve dvou dnech.

I v 17. etapě se mu totiž povedlo zajet skvělý výsledek, když skončil třetí. Tím si opět polepšil i v průběžném pořadí o dvě místa na sedmé. Na vedoucího Carapaze ztrácí sice 7:12 minuty, ale k elitní pětce má celkem blízko - 1:24 minuty.

Navíc na pomyslném postu lídra týmu Intermarché-Wanty-Gobert vystřídal Domenica Pozzoviva, který po středeční ztrátě uzavírá Top 10. „Myslím, že tohle byl jeden z klíčových dnů. Doufám, že ve čtvrtek se nic nestane. I když tyhle etapy, kdy si říkáte, že jsou odpočinkové, bývají často nejhorší. Takže doufám, že to budou kontrolovat týmy sprinterů na hromadný dojezd. A pak už tam zbývají jen dvě horské etapy a časovka. Samozřejmě sobota bude extrém, časovka pak už není tak dlouhá,“ naznačuje Hirt, co ho a jeho soupeře ještě čeká.

Závěr Giro d´Italia

ČTVRTEK
18. etapa: Borgo Valsugana – Treviso
152 km, rovinatá, náročnost *, start: 13.40 (PP Eurosport)

Měl by to být den pro sprintery, kteří dosud v horách „přežili“. Zároveň se jedná o poslední příležitost pro tyto rychlíky. Naopak závodníci celkového pořadí doufají, že půjde pro ně o klidnější den, při kterém si alespoň trochu odpočinou před náročným závěrem.

Z Hirtova pohledu: Český vrchař patří právě ke skupině mužů z celkového pořadí.

PÁTEK
19. etapa: Marano Lagunare - Santuario di Castelmonte
177 km, kopcovitá, náročnost ****, start: 12.10

V tomto případě mnozí předpokládají, že půjde o etapu pro denní únik. Nejtěžším úsekem dne bude stoupání na slovinský Kolovrat dlouhé 10,3 km.

Z Hirtova pohledu: I pro něj by byl tento den dobrý z úniku, ale vzhledem k tomu, jak vysoko se pohybuje v průběžném pořadí, není příliš pravděpodobné, že by ho největší favorité nechali ujet.

SOBOTA
20. etapa: Belluno – Marmolada
168 km, horská, náročnost *****, start: 12.15

V tuto chvíli to vypadá, že půjde o nejdůležitější etapu celého Gira. Pokud nezaúřaduje počasí, měli by adepti na celkové prvenství co nejlépe zvládnout známé stoupání Passo Pordoi, které je letos ve výšce 2239 metrů nejvyšším bodem celého Gira (prémie - Cimma Copi). Dojezd je na Passo Fedaia, 14 km dlouhém stoupání s maximem 18 %.

Z Hirtova pohledu: I pro něj půjde o nesmírně důležitou etapu. Tyto těžké dny mu však svědčí, to, že patří mezi nejlepší vrchaře světa už na tomto Giru dokázal. „Je možné, že tady se pojede celý den nadoraz, že to favorité budou chtít udělat hodně těžké,“ tipuje Hirt.

NEDĚLE
21. etapa: Verona - Verona
17,4 km, časovka, náročnost ***

Ačkoliv je v sobotu na programu nesmírně náročný den, může se letos přeci jen stát, že o pódiu a umístění v top 10 bude rozhodovat až závěrečná časovka

Z Hirtova pohledu: Je třeba říct si to upřímně, časovky nepatří zrovna k jeho silným disciplínám. Tato ale naštěstí není příliš dlouhá. I tak se v Hirtově případě bude jednat během jízdy spíš o co největší eliminaci ztrát.

Pozn. Náročnost etap značí počet hvězdiček, nejtěžší jich mají pět.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud