17. července 2018 • 18:00

Alaphilippe ovládl první horskou etapu Tour, dál vede Van Avermaet

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Francouzský cyklista Julian Alaphilippe vyhrál po samostatném úniku první horskou etapu Tour de France a postaral se tak zároveň o premiérový úspěch domácího jezdce v letošním ročníku. Vedení v průběžném pořadí si upevnil belgický lídr stáje BMC Racing Greg van Avermaet, který dojel čtvrtý. Náskok před Britem Geraintem Thomasem zvýšil na 2:22 minuty.



Olympijský šampion Van Avermaet, jenž se do žlutého trikotu lídra oblékl po třetí etapě, překvapivě v kopcích držel tempo s nejlepšími vrchaři. Mezi prvními zdolal i náročné stoupání nejvyšší kategorie na Montée du plateau des Gliéres a až do konce se držel v čelní skupině uprchlíků.

"Měl jsem po dni volna pořád spoustu sil. Vyčíhl jsem správný moment a věděl jsem, že dneska bude můj den," řekl Van Avermaet. "Byl to můj druhý útok ve žlutém po etapě do Roubaix, to je něco mimořádného," pochvaloval si vyhlášený klasikář.

Z ní se v posledním stoupání utrhl kapitán stáje Quick-Step Alaphilippe a v závěrečném sjezdu do cíle 158,5 km dlouhé trasy z Annecy do Le Grand-Bornand premiérový triumf na Tour v kariéře uhlídal. "Nemám slov. Vybojovat vítězství na Tour byl vždycky můj sen. Všechno mi běželo hlavou, všechna ta práce, moje rodina," řekl Alaphilippe.

Druhý Španěl Jon Izaguirre z týmu Bahrajn-Merida dorazil s odstupem 1:34 minuty, třetí Estonec Rein Taaramäe ztratil 1:40. O čtyři sekundy za ním dojel Van Avermaet.

Hlavní skupinu favoritů přivedl do cíle etapy se ztrátou 3:23 na vítěze na sedmém místě Ir Daniel Martin. Desátý přijel Thomas, jeho kolega z týmu Sky a obhájce titulu Chris Froome, jenž měl na šotolinové pasáži v závěru nejtěžší vrchařské prémie defekt, byl klasifikován na 15. příčce. V celkovém pořadí zaostává za Van Avermaetem na šestém místě o 3:21 minuty.

Náročné trasy v Alpách čekají cyklisty i v dalších dvou dnech. Ve středu je na programu 108,5 kilometru dlouhá etapa z lyžařského střediska v Albertville, do cíle v La Rosiére musejí cyklisté zdolat mimo jiné dvě stoupání nejvyšší kategorie.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 10. etapa (Annecy - Le Grand-Bornand, 158,5 km): 1. Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors) 4:25:27, 2. J. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida) -1:34, 3. Taaramäe (Est./Direct Energie) -1:40, 4. Van Avermaet (Belg./BMC), 5. Pauwels (Belg./Dimension Data) oba -1:44, 6. Calmejane (Fr./Direct Energie) -2:24, 7. Martin (Ir./SAE Team Emirates), 8. Roglič (Slovin./Lotto NL-Jumbo), 9. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ), 10. Thomas (Brit./Sky) všichni -3:23.

Průběžné pořadí: 1. Van Avermaet 40:34:28, 2. Thomas -2:22, 3. Valverde (Šp./Movistar) -3:10, 4. Fuglsang (Dán./Astana) -3:12, 5. Jungels (Luc./Quick-Step Floors) -3:20, 6. Froome (Brit./Sky), 7. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott), 8. Landa (Šp./Movistar) všichni -3:21, 9. Nibali (It./Bahrajn-Merida) -3:27, 10. Roglič -3:36.

10. etapaFoto letour.fr

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud