22. července 2018 • 17:40

V Carcassonne vládl Nielsen, vyhrál svou první etapu na Tour de France

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězem 15. etapy cyklistické Tour de France se stal po úniku Magnus Cort Nielsen a na slavném závodě získal pro Dánsko první triumf od roku 2009. Žlutý trikot udržel Brit Geraint Thomas, jenž spolu s ostatními favority dojel do cíle v Carcassonne s třináctiminutovou ztrátou.



Nielsen za sebou v cílové rovince udržel Iona Izagirreho s Baukem Mollemou a pro stáj Astana získal druhý etapový úspěch za sebou. Pětadvacetiletý dánský jezdec si připsal třetí triumf na Grand Tours v kariéře, před dvěma lety ovládl dvě etapy na Vueltě. Navíc se stal prvním dánským vítězem na Tour od Nickiho Sörensena před devíti lety.

"Je to neuvěřitelné. O tomhle jsem snil ještě dřív, než jsem začal jezdit na kole," řekl Nielsen. "Jsem na Tour poprvé, takže mám obrovskou radost, že se mi hned podařilo vyhrát etapu," dodal.

Žlutý trikot i po dnešní 181 kilometrů dlouhé etapě, zakončené dlouhým sjezdem do Carcassonne, udržel Thomas. V průběžném pořadí má před druhým volným dnem náskok minuty a 39 sekund před týmovým kolegou a čtyřnásobným šampionem Chrisem Froomem.

Dnešní den byl také konečnou pro Froomeova a Thomasova týmového kolegu Gianniho Moscona. Italského jezdce totiž podle agentury Reuters organizátoři vyloučili za to, že v úvodu etapy udeřil nejmenovaného cyklistu stáje Fortuneo-Samsic.

Moscon už podobnému obvinění čelil loni, kdy měl srazit Sebastiana Reichenbacha, ale kvůli nedostatku důkazů ho disciplinární komise Mezinárodní cyklistické unie nepotrestala. Švýcarský jezdec tehdy utrpěl zlomeninu lokte a kyčle. V minulosti byl Moscon také na tři týdny vedením stáje suspendován kvůli rasismu a na loňském mistrovství světa byl diskvalifikován, protože si v silničním závodě pomáhal přidržováním jedoucího vozu italské reprezentace.

Po volném pondělí čekají peloton čtyři dny v Pyrenejích a v předposlední etapě časovka jednotlivců.

Cyklistický závod Tour de France - 15. etapa (Millau - Carcassonne, 181,5 km):

1. Cort Nielsen (Dán./Astana) 4:25:52, 2. J. Izaguirre (Šp./Bahrajn-Merida) stejný čas, 3. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -2, 4. Valgren (Dán./Astana) -29, 5. Skujinš (Lot./Trek-Segafredo), 6. Pozzovivo (It./Bahrajn-Merida), 7. Calmejane (Fr./Direct Energie) všichni -34, 8. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -37, 9. Arndt (Něm./Sunweb) -2:31, 10. Bernard (Fr./Trek-Segafredo) -2:38.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 62:49:47, 2. Froome (oba Brit./Sky) -1:39, 3. Dumoulin (Niz./Sunweb) -1:50, 4. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo) -2:38, 5. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -3:21, 6. Landa (Šp./Movistar) -3:42, 7. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -3:57, 8. Quintana (Kol./Movistar) -4:23, 9. Fuglsang (Dán./Astana) -6:14, 10. Martin (Ir./SAE Team Emirates) -6:54.

15. etapaFoto letour.fr

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud