18. září 2020 • 11:30

Roglič přišel o šéfa, vyloučili ho z Tour. Poškodili mu kolo, zuřil

Autor: rb, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V závěrečných třech etapách Tour de France včetně sobotní časovky se bude muset lídr Primož Roglič obejít bez jednoho ze sportovních ředitelů. Merijn Zeeman byl donucen opustit Starou dámu, protože po středeční královské etapě zastrašoval a urážel rozhodčí, kteří kontrolovali kola závodníků. Jednoho z pracovníků UCI pak obvinil, že Rogličovo kolo během kontroly poničil.



Jsou to muži, kteří v týmových autech doprovázejí karavanu závodníků během etap, a do vysílačky hlásí svým jezdcům pokyny,reagují na dění v závodu a vymýšlí taktiku. Jedním z nich je i Merijn Zeeman z týmu muže ve žlutém Primože Rogliče. Jenže právě tento sportovní ředitel Jumbo-Visma je jednou ze ztrát nizozemské sestavy na letošní Tour.

Ve čtvrtek musel opustit závod, protože po královské etapě, která se jela ve středu a končila v horském středisku Méribel, měl zastrašovat a urážet jednoho z členů UCI, který měl na starosti kontrolu závodních kol.

„Rozčílil jsem se, když demontoval kliky Rogličova kola,“ řekl Zeeman. „Kolo bylo poškozeno a kliky musely být vyměněny. Navíc kolo bylo v souladu s předpisy,“ uvedl sportovní ředitel týmu.

V tomto případě byl uplatněn článek 8.2.2. pravidel Mezinárodní cyklistické unie UCI, zahrnující zastrašování, poranění, nevhodné chování ze strany člena týmu vůči členovi UCI během kontroly kola po etapě 17.

"Chceme spravedlivý sport, který zahrnuje kontroly, ale musí být prováděny rozumně. Navzdory tomu jsem se měl zachovat jinak a přistupovat ke komisaři UCI s respektem," dodal Zeeman, jenž dostal i pokutu 2 000 švýcarských franků (téměř 50 tisíc korun). U týmu může zůstat, ale nesmí plnit své funkce.

Dnešní 19. etapa Tour de France ONLINE zde »

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud