6. července 2022 • 17:15

Kostkové drama na Tour! Van Aert drží žlutý dres, Pogačar tvrdě útočil

Autor: iSport.cz, vmn, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tadej Pogačar předvedl svůj první velký útok Tour de France a nepotřeboval k tomu jediný pořádný kopec. Fenomenální Slovinec v páté etapě se spoustou sektorů na kostkách urval velké konkurenty v boji o celkové pořadí, které trápily pády a technické problémy. Ve žlutém trikotu i přes pád a týmové povinnosti zůstává Wout van Aert s náskokem 13 sekund na Neilsona Powlesse z týmu Education-EasyPost, který byl nejvýš umístěný v úniku. Etapové vítězství bere Simon Clarke z formace Israel–Premier Tech.



Pátá etapa naplnila předpoklady: byla plná pádů, zvratů, ztrát favoritů a přinesla i první úspěšný únik. Peloton čekalo na kostkách jedenáct úseků o celkové délce 19,4 kilometru. Ve spurtu dvou uprchlíků ze čtyřčlenné skupinky slavil premiérový triumf na Tour v téměř 36 letech Clarke z týmu Israel-Premier Tech, těsně druhý skončil nizozemský jezdec Taco van der Hoorn.

„Na konci už jsem měl křeče a nevěřil, že ze sebe vydoluju takhle skvělý výkon. Sprint byl hrozně dlouhý, ale využil jsem svých zkušeností,“ řekl Clarke. „V zimě jsem neměl žádný tým, proto jsem netušil, co mi sezona přinese. Ráno mi šéf říkal, že by to mohl být můj den,“ dodal.

Van Aert si prožil několik nepříjemností. Zhruba 100 km před cílem se ocitl na zemi, při stíhací jízdě málem naboural do auta. „Moc už jsem na žlutý dres nemyslel, takže jsem překvapený. Před kostkami jsem se necítil moc dobře, celý den se nám nepovedl,“ uvedl člen stáje Jumbo-Visma. Primož Roglič totiž i vinou pádu ztrácí už dvě a půl minuty, Jonase Vingegaarda zase trápily technické problémy.

Pogačar zvládl bláznivý den z favoritů na celkové vítězství nejlépe. V etapě skončil sedmý s odstupem 51 sekund na Clarkea a potvrdil skvělou formu před vjezdem do hor. Ještě předtím ve čtvrtek cyklisty čeká nejdelší etapa 109. ročníku s 220 kilometry. Start je v Belgii a kopcovitá trať povede z Binche do francouzského Longwy.

Cyklistický závod Tour de France - 5. etapa (Lille - Arenberg, 157 km):

1. Clarke (Austr./Israel-Premier Tech) 3:13:35, 2. Van der Hoorn (Niz./Intermarché - Wanty-Gobert Matériaux) stejný čas, 3. Boasson Hagen (Nor./TotalEnergies) -2, 4. Powless (USA/EF Education-EasyPost) -4, 5. Cort (Dán./EF Education-EasyPost) -30, 6. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 7. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) oba -51, 8. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 9. Jakobsen (Niz./Quick-Step Alpha Vinyl), 10. Mozzato (It./B&B Hotels-KTM) všichni -1:04.

Průběžné pořadí: 1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 16:17:22, 2. Powless -13, 3. Boasson Hagen -14, 4. Pogačar -19, 5. Lampaert (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) -25, 6. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo) -36, 7. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -40, 8. A. Yates -48, 9. Pidcock -49, 10. Thomas (všichni Brit./Ineos Grenadiers) -50.

Kudy se jelo

Tour každý rok poctivě objevuje krásy francouzského venkova, ovšem Lille je desáté největší město země. Narodil se tam zakladatel Páté republiky Charles de Gaulle, jehož ironií osudu rád parodoval třeba herec Philippe Noiret, další slavný patriot z Lille. Region podél hranic s Belgií je proslulý dlážděnými cestami či městečkem Hasnon, kde se vyráběly šipky a terče.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud