7. července 2022 • 16:50

Dramatickou 6. etapu Tour vyhrál Pogačar, favorit už jde i do žlutého

Autor: iSport.cz, inf, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zase ukázal obrovskou sílu! Vítěz posledních dvou ročníků Tour de France Tadej Pogačar vyhrál šestou a zároveň nejdelší etapu letošního 109. ročníku a ještě před první vrchařskou zkouškou se oblékl do žlutého dresu lídra. Slovinský cyklista, jenž na celkové vedení marně útočil už ve středu na kostkách, vyhrál etapu na Tour posedmé v kariéře. Díky bonifikaci vede průběžné pořadí o čtyři sekundy.



Třiadvacetiletý Pogačar ukázal skvělou formu již ve středu, kdy přijel do cíle o pár sekund před největšími soupeři. Dnes zaútočil v posledním stoupání a sesadil z čela průběžného pořadí Belgičana Wouta van Aerta. Ten jel dlouho v úniku, ale deset kilometrů před cílem ho peloton pohltil.

Pogačar po 220 kilometrech a čtyřech kopcích v závěru finišoval před Australanem Michaelem Matthewsem, třetí dojel Francouz David Gaudu. „Nebyl to klasický sprint. Poslední dva kopce se jelo na plný plyn a vzalo to všem hodně sil,“ řekl Pogačar, jenž v pátek pojede na Tour už 17. den ve žlutém.

Šampion posledních dvou Tour Tadej Pogačar už oblékl žlutý dres
Šampion posledních dvou Tour Tadej Pogačar už oblékl žlutý dres

Na Van Aerta po pěti etapách ztrácel 19 sekund, vyčerpaný Belgičan dojel s mankem sedmi a půl minut. „V jednu chvíli jsem si myslel, že Van Aert dojede až do cíle, ale peloton byl silnější,“ dodal Pogačar.

V čele Tour má díky desetisekundové bonifikaci za etapový triumf náskok čtyř vteřin na Neilsona Powlesse, na něhož před dnešním startem ztrácel šest sekund. Páteční etapa bude první horská a po 176 km skončí na proslulé Planině krásných dívek.

Tour de France - 6. etapa (Binche - Longwy, 220 km):

1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 4:27:13, 2. Matthews (Austr./BikeExchange-Jayco), 3. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ), 4. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers), 5. Quintana (Kol./Arkéa Samsic), 6. Teuns (Belg./Bahrajn-Victorious), 7. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma), 8. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers), 9. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 10. Bardet (Fr./DSM) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 20:44:44, 2. Powless (USA/EF Education-EasyPost) -4, 3. Vingegaard -31, 4. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -39, 5. Pidcock -40, 6. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -46, 7. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe) -52, 8. Martínez -1:00, 9. Bardet -1:01, 10. Gaudu -1:02.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud