30. října 2020 • 18:14

Roglič znovu lídrem Vuelty! Na rovince se stoupáním těsně předčil Carapaze

Autor: ČTK, kal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rovinatou 10. etapu Vuelty se stoupáním do cíle v městě Suances vyhrál slovinský cyklista Primož Roglič a vrátil se do čela průběžného pořadí. Obhájce loňského prvenství po třetím vítězství v závodě vede těsně před dosavadním lídrem Richardem Carapazem z Ekvádoru, jenž má stejný čas.



V jen mírně zvlněném terénu dlouho usilovali o úspěch uprchlíci, nakonec se ale po 185 kilometrech rozhodovalo v pelotonu. V prudkém stoupání se pokoušel na posledním kilometru o útok i Zdeněk Štybar, ale všechny nakonec zaskočil největší favorit závodu Roglič. Druhý muž letošní Tour de France zaútočil zhruba 300 metrů před páskou a dojel do cíle s výrazným náskokem před Felixem Grossschartnerem.

"Jsem nadšený. Vyhrát není nikdy jednoduché, ale dnes jsem měl dobré nohy a tohle vítězství je moc hezké," uvedl Roglič, jenž tak ideálně dodatečně oslavil čtvrteční 31. narozeniny. "Jsem o rok starší, ale také silnější. Jako víno: čím starší, tím lepší," dodal bývalý skokan na lyžích.

Carapaz skončil čtrnáctý a původně mu rozhodčí udělili stejný čas jako Rogličovi, takže se zdálo, že červený trikot uhájí. Loňský vítěz Gira d'Italia měl před etapou v čele náskok 13 sekund a Slovinec dostal bonifikaci 10 sekund. Po několika minutách však rozhodčí verdikt změnili, udělili Carapazově skupince ztrátu tří sekund, díky čemuž se na první místo průběžného pořadí těsně vrátil Roglič.

"Dojezd byl hodně nervózní. Spousta stájí chtěla být vepředu. Náš tým ve finále odvedl skvělou práci, ale Roglič byl dnes nad naše síly," uvedl člen Ineosu Carapaz.

Roglič přišel o červený dres v nedělní 6. etapě, kdy i kvůli problémům s pláštěnkou klesl na čtvrtou pozici. Ve prospěch lídra týmu Jumbo-Visma při vyrovnaném čase s Carapazem nyní rozhodla lepší umístění v etapách. "Návratem do červeného se pro nás nic nemění, musíme se udržet v obrátkách. Čeká nás víkend v horách, bude to atraktivní na sledování a pokusíme se odvést maximum," řekl Roglič.

Štybar dnes dojel s odstupem 23 sekund čtyřicátý, druhý Čech v závodě Jan Hirt obsadil 105. místo s odstupem dvou a půl minut.

O víkendu se peloton Vuelty vrátí do hor. V sobotu cyklisty čeká náročných 170 kilometrů z města Villaviciosa na vrchol Alto de la Farrapona s pěti hodnocenými stoupáními včetně čtyř vrchařských prémií první kategorie.

Výsledky cyklistické Vuelty

Cyklistický závod Vuelta - 10. etapa (Castro Urdiales - Suances, 185 km)

1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 4:14:11, 2. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe), 3. Bagioli (It./Deceuninck-Quick Step), 4. Aranburu (Šp./Astana), 5. Stannard (Austr./Mitchelton-Scott), 6. Simon (Fr./Total Direct Energie), 7. D. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation), 8. G. Martin (Fr./Cofidis) všichni stejný čas, 9. Philipsen (Belg./SAE Team Emirates), 10. Cort (Dán./EF Pro Cycling) oba -3, ...40. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) -23, 105. Hirt (ČR/CCC) -2:25.

Průběžné pořadí

1. Roglič 40:25:15, 2. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) stejný čas, 3. D. Martin -25, 4. Carthy (Brit./EF Pro Cycling) -51, 5. Mas (Šp./Movistar) -1:54, 6. Grossschartner -3:19, 7. Chaves (Kol./Mitchelton-Scott) -3:28, 8. Valverde (Šp./Movistar) -3:35, 9. Poels (Niz./Bahrajn-McLaren) -3:47, 10. Soler (Šp./Movistar) -3:52, ...66. Hirt -1:10:46, 117. Štybar -1:46:08.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud